Netwerk

Rasondernemer Bosman vol enthousiasme van start bij The Economic Board

Sinds deze zomer is Ilko Bosman als voorzitter van VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen ook lid van The Economic Board. Hij wil daar niet alleen ondernemers vertegenwoordigen, maar ook ondernemersmentaliteit inbrengen. “Praten is goed, maar het moet wel ergens toe leiden.

Ilko BosmanIlko Bosman is een rasondernemer. Toen hij in Nijmegen Bestuurlijke Informatiekunde studeerde – een studie die perfect aansloot op zijn grote interesses: techniek en bedrijfskunde – had hij al een succesvol IT-bedrijf. Later in zijn loopbaan pionierde hij in de toen nog kleine markt van 3D-printen door zich in 2009 in te kopen in de start-up Freedom of Creation, dat twee jaar later aan een Amerikaans bedrijf werd verkocht. In dezelfde branche werd hij vervolgens medeoprichter van MakerPoint, waarvan hij nog steeds een betrokken aandeelhouder is, en CFO van Additive Industries.

Fotonica

Zijn nieuwste zakelijke liefde is het bedrijf PhotonFirst, dat zich met fotonica bezighoudt. Hij werd gevraagd om CFO te worden en die functie kleurt sinds begin dit jaar het grootste deel van zijn werkweek.

Sinds 2017 is Bosman ook bestuurslid van VNO-NCW Midden regio Arnhem-Nijmegen, met innovatie en duurzaamheid als speciale aandachtspunten. “Toen Bernard de Graaf aangaf te stoppen als voorzitter besloot ik begin dit jaar om dat stokje over te nemen. Heel erg leuk, al is het ontzettend jammer dat we vanwege corona alweer evenementen moeten doorschuiven, zoals de Techniekdagen. VNO-NCW is een sterke koepel die het mkb vertegenwoordigt, wat de motor van onze regionale economie is. De bijdrage die we daaraan kunnen leveren spreekt me als ondernemer enorm aan.

Door die voorzittersfunctie mag hij sinds deze zomer ook aanschuiven als lid van The Economic Board. Het is een rol die hij belangrijk vindt, maar ook uitdagend. “Zo’n triple-helix-gremium is heel interessant, maar ook complex, want de afstemming luistert nauw. Er spelen veel belangen. Natuurlijk heb je overleg nodig, maar ik ben een ondernemer, dus ik wil vooruit. Praten is goed, maar het moet ergens toe leiden. Ik wil in The Economic Board de stem van de ondernemer laten horen, maar ook ondernemersmentaliteit inbrengen.”

Bij de eerste bijeenkomst van boardleden was hij onder de indruk. “Je zit toch ineens tussen de voorzitters van bestuur van Radboud Universiteit en Radboudumc, burgemeesters en gedeputeerden. Allemaal mensen met grote invloed die gezamenlijk erg veel slagkracht hebben. Als je dat op een goede manier inzet, kun je écht veel voor elkaar krijgen.”

Lifeport en Brainport

Samenwerken op triple-helix-niveau binnen de regio Arnhem-Nijmegen is belangrijk en zelfs noodzakelijk, vindt hij. Voor die regio lanceerde The Economic Board de term Lifeport. De vergelijking met het Eindhovense Brainport wordt daarbij vaak gemaakt. Maar dat zal Bosman zelf niet snel doen. Terwijl hij de regio Eindhoven goed kent: hij was er met Additive Industries gevestigd en is dat nu ook met PhotonFirst. “Natuurlijk, Brainport is een mooi voorbeeld van hoe goed triple helix kan werken. Maar we moeten ons daar met Lifeport niet aan spiegelen. Brainport heeft een andere uitgangssituatie. Ze hebben een homogene industrie, de hightech maakindustrie, met allemaal dezelfde belangen. Er zijn daar ook veel bestaande lijntjes vanwege een gedeelde geschiedenis bij Philips of ASML. De samenwerkingen zijn daar uit noodzaak ontstaan, doordat Philips een enorme transitie doormaakte en fors moest afslanken om te kunnen overleven.”

“Hier in Lifeport hebben we met veel verschillende sectoren te maken, zoals health, energie, food en hightech”, vervolgt hij. “Dat is uitdagend, maar het mooie is dat de cross-overs tussen die sectoren ervoor kunnen zorgen dat ze elkaar versterken. Daar geloof ik heilig in. Voor de energietransitie, voor innovatie in health, maar ook voor food en agro is technische kennis van bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie nodig. Daar ligt onze kracht als regio. Maar die kracht kun je alleen benutten met goede triple-helix-samenwerkingen over alle sectoren heen. Dat moeten samenwerkingen van een bepaalde omvang zijn, niet in alleen Arnhem of Nijmegen.”

Eén stem

Hij ziet het als één van zijn belangrijkste taken om ondernemers in te laten zien wat The Economic Board voor hen kan betekenen. “We zijn er als Economic Board niet voor de individuele ondernemer die bijvoorbeeld zijn pand van de gemeente niet mag uitbreiden. We zijn er voor het collectief en het totale klimaat, dus voor het realiseren van bedrijventerreinen of voor voldoende scholen.” Vanuit zijn achtergrond wil hij zich op een paar thema’s ook inhoudelijk inzetten. “Hightech en kunstmatige intelligentie gaan mij nauw aan het hart, net als verduurzaming.

De Economic Board mag soms wat minder bescheiden zijn, zo geeft hij aan. “Er is veel bereikt, met onder andere Connectr en Briskr. Dat zijn prachtige stappen. We zijn alleen vaak nog te voorzichtig om iets over die successen te roepen. Daarin mogen we wat meer Amerikaans zijn. Dat geldt eigenlijk voor de hele regio.”

De gemeentes werken nu samen binnen de Groene Metropoolregio. Dat is alleen maar goed, vindt Bosman. “Het is voor een goede triple-helix-samenwerking heel belangrijk dat gemeentes elkaar vinden en met één stem spreken. Dat is noodzakelijk om vooruit te komen. Ik wil iedereen oproepen om er samen iets van te maken. Er liggen mooie kansen.”

Meer over de boardleden

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail