hyet solar; verbinding in de regio

HyET Solar gaat veel meer zonnefolie produceren

Het Arnhemse HyET Solar gaat de productie van zonnefolie veel verder opschalen. Eerst in de fabriek in Arnhem, later in een nieuwe fabriek in Indonesië. Het bedrijf begint binnenkort aan een groot project bij Vopak en er zit nog veel meer in de pijplijn. Zonnefolie is licht en buigzaam en biedt volgens HyET Solar veel voordelen in vergelijking met traditionele glazen zonnepanelen.

“We merken dat er zoveel vraag is naar het product, dat we mensen teleur moeten stellen”, geeft business developer Max Middelman aan. In de fabriek in Arnhem gaat de productie, met dank aan een aantal financieringen, omhoog van een capaciteit van 1 MWp naar 40 MWp. Daarbij gaat het om het totale piekvermogen in megawatt. Op vrij korte termijn komt daar nog veel meer capaciteit bij, zo is het plan. In de nieuwe fabriek van HyET Solar in Indonesië – die naar verwachting eind 2021 gereed is – zal voor 300 MWp worden geproduceerd. “Dan heb je het over 2,5 miljoen vierkante meter zonnefolie per jaar”, illustreert Middelman.

Grote pilot

Het eerste bedrijf dat de zonnefolie groots gaat toepassen is olieterminalexploitant Vopak, mede-eigenaar van HyET Solar. Er komt een systeem van 500 kWp op de daken van de opslagtanks van Terminal Laurenshaven van Vopak in Rotterdam. Dat gaat als voorbeeld dienen voor andere terminals. “We hebben twee jaar geleden een kleine demo gedaan en daar waren ze zo enthousiast over, dat ze besloten om te investeren en nu een grote pilot te doen, met 9.000 vierkante meter. In oktober leveren we de eerste lading en vanaf dan gaan we in verschillende fases verder.”

Er zijn heel veel potentiële markten voor ons.

Er zit nog veel meer in de pijplijn. Namen van toekomstige projecten kan Middelman nog niet noemen. “Er is concrete belangstelling van een aantal grote partijen, waaronder vliegvelden in Indonesië en het Midden-Oosten en voetbalstadions in Engeland.” Zijn bedrijf kijkt tevens naar de mogelijkheden op de consumentenmarkt. “Zonnefolie in combinatie met de traditionele Nederlandse dakpan biedt voor ons wat uitdagingen. Maar er zijn ook andere mogelijke businesscases waar we naar kijken. Golfplaten, onder meer, en platte daken. Er zijn heel veel potentiële markten voor ons.”

Interessante prijzen

Zonnefolie biedt volgens HyET namelijk meerdere voordelen ten opzichte van glazen zonnepanelen. Het is veel eenvoudiger te plaatsen, het is niet nodig om een stellage te bouwen en bovendien is het beduidend lichter, waardoor het mogelijke gebrek aan draagkracht van een dak nooit een uitdaging vormt. Ook is de folie beter bestand tegen hogere temperaturen. Doordat de productie nu wordt opgeschaald, worden de prijzen van zonnefolie volgens HyET Solar interessanter. “Als we de eerste opschaling in Nederland hebben gedaan, is de volumeprijs nog maar iets hoger dan die van glazen panelen. Maar omdat je minder tijd en minder extra materiaal nodig hebt voor het installeren, zijn de totale kosten in verhouding tot de opbrengst al gunstiger. Met de tweede opschaling, in Indonesië, wordt de prijs alleen nog maar lager. Want hoe meer we gaan produceren, hoe voordeliger we in kunnen kopen.”

Meer over zonne-energie

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail