CleanMobilEnergy; hyet; Luc Kikkert; zonnepanelen IPKW; Circular Economy Awards 2019, Energy for Sustainable Built Environment; inspiratiesessie, IPKW ABN AMRO Circular Economy Awards; Mobility Innovation Center, duurzaamheid'; Energy for Sustainable Built Environment

Ruim honderd nieuwe banen IPKW door Indonesische investering

Door een miljoeneninvestering van de olie- en gasmaatschappij van Indonesië in het Arnhemse bedrijf HyET Solar komt er volgend jaar een nieuwe fabriek op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Die biedt ruimte aan 100 tot 150 technische banen, zo staat op de site van IPKW.

De Indonesische olie- en gasmaatschappij Pertamina heeft veel interesse in de zonnefolie van ontwikkelaar HyET Solar. Door de vele eilanden is een stabiel elektriciteitsnet in Indonesië niet vanzelfsprekend. Op de kleinste eilanden wordt de stroom opgewekt met behulp van generatoren. Indonesië wil alle eilandjes op een duurzame manier van stroom voorzien. “Pertamina ziet de zonnefolie niet alleen als een doorbraak-technologie, maar beschouwt het ook als een commercieel interessant product”, zegt HyET-eigenaar Rombout Swanborn in hetzelfde artikel op de IPKW-site.

Fabriek in Indonesië

HyET investeerde al ongeveer 260 miljoen in de bouw van een fabriek in Indonesië. In maart, tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië, werd die overeenkomst getekend. Bij die fabriek is ook het Indonesische halfgeleiders-instituut LEN, eveneens een staatsbedrijf, betrokken.

Nu heeft Pertamina ook een belang in HyET Solar genomen en investeert het in de nieuwe Arnhemse fabriek. Er staat in Arnhem al wel een fabriek waar de ultradunne, buigzame zonnefolie wordt ontwikkeld. Daar werken echter slechts veertig mensen, volgens HyET te weinig om op een echt winstgevende manier zonnefolie te kunnen produceren.

Behalve in Nederland en Indonesië heeft HyET Solar ook grote plannen in onder meer Oman, zo zei Swamborn recent in vakblad Solar Magazine. Het vergroten van het rendement van het product heeft nu prioriteit. Swamborn verwacht grootschalige industrialisatie.

Meer over Energy

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail