quantumbrein; Healthy Brain Study; ICAI-labs, AI met tekst en spraak, artificiële intelligentie, ai, master Applied Science, Centrum voor Artificiële Intelligentie en Data Science; Parel Food and cognition; De geheimen van ons geheugen; Henk van den Heuvel

Radboud zoekt dertigers voor groot onderzoek

Het brein van dertigers in kaart brengen, dat is wat Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut van plan zijn. Ze zijn afgelopen zomer gestart met een groot drie jaar durend onderzoek. Maar liefst duizend dertigers worden tijdens de Healthy Brain Study gevolgd.

Het onderzoek is nu een aantal maanden bezig en wordt richting de einddatum, medio 2022, steeds intensiever. De dertigers die deelnemen worden allemaal ergens in die periode een jaar lang onderzocht. “In dat jaar komen ze drie keer naar ons laboratorium”, legt onderzoeker Koen Haak uit. “Dan doen we een hele batterij aan testen, waaronder het maken van een hersenscan, maar ook fysieke testen. Daarnaast volgen we de mensen een aantal weken in hun dagelijkse leven. Met een horloge doen we metingen en ook nemen we een enquête af. Uiteindelijk koppelen we al die resultaten aan elkaar.”

Haak spreekt over een ‘enorme onderneming’, vooral door de grote onderzoeksgroep en doordat onderzoekers van verschillende disciplines nu samenwerken aan Healthy Brain Study. “Het vergt een flinke organisatie.” Hij en zijn collega’s zoeken nog naar dertigers uit Nijmegen en omgeving, afkomstig uit alle lagen van de bevolking, die mee willen doen aan het onderzoek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.dertigersbrein.nl.

Bemonsteren

Er is wetenschappelijk nog niet zoveel bekend over het brein van dertigers en juist daarom is de Healthy Brain Study interessant en belangrijk, vindt Haak. “Wetenschappers zijn zeker op ons terrein vaak vooral geïnteresseerd in ontwikkeling, dus kinderen en jongeren, en veroudering. Dertigers zijn daarom een beetje een ondergeschoven kindje, terwijl er in die periode meestal heel interessante dingen gebeuren zoals het krijgen van kinderen, het kopen van een huis en het wisselen van baan. Het is heel leuk om die dingen te kunnen bemonsteren, zonder dat er sprake is van hersenen die in ontwikkeling zijn of waarbij al sprake is van veroudering.”

Tegelijkertijd kampen dertigers relatief vaak met een burn-out en bestaan er moderne termen als de quarterlife-crisis en het dertigersdilemma, waarbij gedoeld wordt op een soort identiteitscrisis die zich in die levensfase afspeelt. “De wereld gaat steeds sneller en mensen moeten belangrijke beslissingen nemen. Dat is precies waarin we geïnteresseerd zijn. Hopelijk krijgen we daarmee onder andere inzicht in hoe je op een gezonde manier met stress om kunt gaan.”

Meer over wetenschap

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail