health en hightech

Bedrijven in Health en Hightech zoeken naar nieuwe kansen

De coronacrisis blijft invloed hebben op de verschillende sectoren in Nederland. Ook in de regio merken ondernemers, organisaties, kennisinstellingen en overheden de impact op de ontwikkelingen binnen de speersectoren zoals Health, Hightech, Food en Energy. John van Sambeek, civic entrepreneur van het cluster Health, Hightech, Food bij The Economic Board neemt ons mee binnen de ontwikkelingen in de sector Health. Richard Visser van High Tech NL kijkt naar de Hightech.

John van Sambeek

John van Sambeek is civic entrepreneur van het cluster Health, Hightech, Food en is werkzaam bij het Radboudumc.

Van Sambeek, werkzaam bij het Radboudumc, ziet in het totale ondernemersland iets opvallends. “Rond april zag je bij de KvK dat er minder starters waren, maar in de zomer is dat hersteld. Die aantallen liggen niet lager dan in 2019. Ook het aantal faillissementen is stabiel. Dat wil niet alles zeggen, maar het geeft wel aan dat de overheidsmaatregelen effectief zijn.”

Startende ondernemers in de zorgsector zijn echter vaak kennisintensieve bedrijven. “En daarvoor is de situatie een stuk meer precair”, geeft Van Sambeek aan. “Zij hebben vaak verdienmodellen waarbij ze nog geen inkomsten genereren, terwijl de ontwikkeling van producten wel geld kost. Je ziet daar nu problemen ontstaan en sommigen van die bedrijven staan op omvallen. Het heeft meerdere oorzaken. Onderzoek en ontwikkeling liep regelmatig vertraging op omdat dat alleen op locatie kan. Ook klantgesprekken werden soms uitgesteld. Investeerders zijn daarnaast veel terughoudender geworden. En als die bedrijven al omzet maakten, viel dat vaak terug.”

Nieuwe vragen

Tegelijkertijd ontstaan er ook vaak kansen ziet Van Sambeek. “Kleine bedrijven zijn vaak relatief wendbaar en kunnen goed inspelen op nieuwe vragen die er ontstaan. Dat is door corona nu natuurlijk zeker het geval. Vooral in de e-health, dus in combinatie met de IT-sector, is dat zo. Zorg op afstand komt steeds meer aan de orde. Het meten van vitale functies door middel van zogeheten wearables is een markt die kansen biedt, net als digitale innovatie om eenzaamheid van ouderen tegen te gaan.”

Ook het Nijmeegse Predica Diagnostics is volgens hem een goed voorbeeld. Dat richt zich op de strijd tegen borstkanker. Met een speciale test hoopt het vrouwen effectiever te kunnen diagnosticeren om zo overbehandeling te voorkomen. Het bedrijf is weliswaar geen direct gevolg van corona, maar heeft wel een oplossing in huis die juist nu interessant kan zijn. Het ontving al een RedMedTech-lening en een Groeivoucher van de The Economic Board en Oost NL.

Een technologie als Artificial Intelligence biedt heel veel kansen om de zorg beter en efficiënter te maken en artsen te ondersteunen.

“Het is van groot belang dat de kennisintensieve start-ups in de zorgsector overleven. Deze crisissituatie kan voor nieuwe technologieën zorgen en in die dynamiek spelen dit soort bedrijven een grote rol. Een technologie als Artificial Intelligence biedt heel veel kansen om de zorg beter en efficiënter te maken en artsen te ondersteunen. Het zou zonde zijn als ontwikkelingen op dat gebied nu stil komen te liggen”, redeneert Van Sambeek.

Voorzorgsmaatregelen

Richard Visser

Richard Visser is manager Holland Semiconductors bij High Tech NL.

In de hightechsector zijn de problemen vergelijkbaar. Richard Visser is sinds dit jaar manager Holland Semiconductors bij High Tech NL. “De hightechsector is op verschillende manier getroffen”, geeft hij aan. “Bij bedrijven zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen, wat grote impact had. Bij kleine symptomen moesten mensen al thuisblijven, want iedereen was bang voor het scenario dat een hele fabriek besmet zou raken. Vooral grote bedrijven waren extreem in de voorzorgsmaatregelen en besloten al in een heel vroeg stadium om mensen zo veel mogelijk thuis te laten werken.”

Daarnaast had uiteraard ook de marktsituatie invloed. “De hightechsector, en dan met name de industrie van semiconductors, is heel internationaal. Azië is daarin heel belangrijk. Dat de communicatie nu alleen plaatsvindt met een scherm ertussen, is niet ideaal. De taalbarrière wordt daardoor nog groter. Zaken doen gaat, met name in veel landen daar, veel makkelijker als je er ook echt fysiek bent.”

Daarnaast waren er markten die deels wegvielen. “Bijvoorbeeld de automotivebranche heeft een flinke klap gehad. Als je je daar als bedrijf specifiek op richt, heb je nu een grote uitdaging om je omzet vast te houden. Bedrijven zoeken daardoor naar andere markten, wat dáár weer meer concurrentie en druk geeft.”

Verbinding

Een crisis biedt echter altijd nieuwe kansen. Visser: “Meer dan ooit is er een bereidheid vanuit overheden om te helpen. Er komen financiën beschikbaar voor ondersteuning van bedrijven, groot of klein. Ook via de ROM’s zoals Oost NL is er ondersteuning voor bedrijven die het nu moeilijk hebben.” Hij doet in dat kader wel een oproep aan bedrijven. “Maak er geen misbruik van. Als je het niet nodig hebt, laat het dan over aan anderen.”

Het zou toch mooi zijn als daaruit een nieuwe ASML, BESI, Boschman of ASMI zou ontstaan.

Visser is blij met de positieve houding vanuit overheden. “De semiconductorbranche wordt gezien als een zogeheten sleuteltechnologie en daarom wordt er gewerkt aan een breed gedragen initiatief om de industrie te stimuleren. Dat gebeurt met grote programma’s waar veel bedrijven bij betrokken worden. Het is een heel belangrijk initiatief, waarin straks meerdere bedrijven samenwerken om, ieder met hun eigen specialisme, bij te dragen aan gezamenlijk ontwikkelde nieuwe producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe machines voor de semiconductorindustrie. Het zou toch mooi zijn als daaruit een nieuwe ASML, BESI, Boschman of ASMI zou ontstaan. Het is ook terecht, want met de semiconductor equipmentindustrie hebben we een leidende positie in de wereld en als je voorop wil blijven lopen moet je blijven innoveren.”

De coronacrisis zorgt volgens hem ook voor verbinding. “Ik zie echt meer voorbeelden van bedrijven met verschillende expertises die bij elkaar komen om iets te ontwikkelen. Ook in internationaal opzicht zijn er bedrijven die elkaar de helpende hand bieden. Dat is mooi om te zien, in deze moeilijke tijd.”

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over het cluster Health, Hightech, Food

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail