HM 11

HM 11: met waterstof-auto studenten HAN een actieradius van 700 kilometer

Op één liter brandstof van Groningen naar Maastricht en terug. Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar met de waterstofauto HM 11 bewijst het HAN Hydromotive-team het tegendeel.

HM 11 HM 10

De HM 10 behaalde vorig jaar tijdens de Shell Eco-Marathon de derde plek

Vorig jaar haalde het team van de HAN tijdens de Shell Eco-Marathon in Londen al een derde plaats met hun prestatie van 692 kilometer op 1 liter brandstof (omgerekend naar benzine). Komend jaar gaan ze opnieuw de uitdaging aan tijdens de marathon.

Het team, dat bestaat uit zestien tweedejaarsstudenten HAN Automotive, wil waterstof als schone brandstof op de kaart zetten. Dit doen ze door tegen de Europese top van studententeams te racen tijdens de Shell Eco-Marathon. Het HAN-team is als enige afkomstig van een hogeschool, alle andere teams zijn van universiteiten. In vier subteams wordt er nu bij de HAN in Arnhem wekelijks gewerkt aan de auto die de winst mogelijk moet maken.

Netwerk

Studenten leiden een jaar lang dit project. Teamleider Boaz van der Hart, tweedejaars student Automotive: “In dit project neem ik zelf initiatief om dingen voor de auto geregeld te krijgen. Het leert mij en de andere studenten ook om creatief om te gaan met sponsoren.” Want de winst kunnen ze natuurlijk niet alleen behalen. “Als we iets nodig hebben voor de HM 11, kijken we eerst: welke samenwerking zou ons hiermee verder kunnen helpen? Met hulp van deze samenwerkingen zorgen wij ervoor dat we een goede kans maken aankomende editie! Er is de afgelopen jaren door eerdere teams samen met de HAN een mooi netwerk opgebouwd. De provincie, de gemeente Arnhem en bedrijven werken hierin samen om echt iets moois neer te zetten”, aldus Van der Hart.

Vanuit de HAN worden de studenten door twee docenten begeleid. Ook krijgen ze de laatste kennis over duurzaamheid mee via het lectoraat en betrokken docenten. Deze kennis kunnen ze direct in de waterstofauto toepassen. Er wordt alles op alles gezet om een nóg grotere actieradius te bereiken dan vorig jaar. Door het toepassen van nieuwe technieken en materialen bijvoorbeeld, wordt de HM 11 van dit jaar lichter en duurzamer.

Met hulp van deze samenwerkingen zorgen wij ervoor dat we een goede kans maken aankomende editie

Sponsors HM 11

HM 11

De meewerkende partners denken mee over technieken, materialen of het ontwerp van de HM 11

De meewerkende partners denken mee over technieken, materialen of het ontwerp van de auto. Ook sponsoren ze materialen of leveren ze een financiële bijdrage. Zo krijgen de studenten les in het installeren van fittings dankzij Swagelok, waarmee ze het waterstofsysteem zo efficiënt mogelijk krijgen. Het FabLab van de HAN toont het team om onderdelen 3D te printen en met een laser te snijden. HAN-docent Wijnand Zwart leert het team om composietmaterialen te bewerken. Op IPKW kunnen de studenten Hydromotive zien hoe ze een waterstof-community kunnen bouwen, zodat zoveel mogelijk verschillende partijen betrokken zijn bij dit project. Door de korte lijntjes en vaste contactpersonen loopt deze samenwerking erg soepel.

Van der Hart: “Alles wordt door ons (studenten) zelf gedaan. Onze partners zien ook echt iets concreets wat je kan bereiken met waterstof. Dit maakt het ook een goed project om hun naam aan te verbinden. Dan zet een bedrijf of instelling echt op de kaart als vooruitstrevend.”

Waterstof serieus alternatief

De studenten werken niet alleen toe naar de race. Pr-manager Wilco Geutjes wil uiteindelijk waterstof op de weg te krijgen. “We moeten waterstof als een serieus alternatief gaan zien. Niet alleen in de toekomst, daar moeten we vandaag al mee beginnen. Alle nadelen van elektriciteit heb je niet met waterstof. Dit maakt waterstof als brandstof niet alleen geschikt voor personenvervoer, maar ook voor de hele logistiek-branche. De ontwikkelingen gaan razendsnel, al helemaal in Arnhem. Arnhem begint daarin echt dé hotspot van Europa te worden.”

Meer over de HAN

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail