Hacking Health Nijmegen 2019

Innovaties binnen de zorg die er echt toe doen worden ontwikkeld tijdens Hacking Health Nijmegen 2019

De zorg staat binnen heel Nederland onder druk. Zeker als we kijken naar de arbeidsmarkt binnen de zorg. Hacking Health Nijmegen wil dit onderwerp tijdens hun hackathon dit jaar onder de aandacht brengen.

Samen met Gezondheid in de regio is toekomst bestendigde arbeidsmarkt in de zorg het hoofdthema van Hacking Health Nijmegen 2019. Het evenement wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd en hoopt deze editie weer veel verschillende partijen te inspireren op het gebied van Health.

Het effect van een kritisch vragenvuur

Hacking Health Nijmegen is een hackathon gericht op zorg, waar studenten en professionals in dit vakgebied hun kennis bundelen om tot nieuwe innovatieve oplossingen te komen. Het is een onderdeel van Dutch Hacking Health waarbij er nog in vier andere grote steden in Nederland aan innovaties binnen de zorg worden gewerkt.

In het weekend van 5 tot en met 7 april starten multidisciplinaire teams in het Radboudumc met het pitchen en uitwerken van ideeën. Robin Hooijer is samen met Concha van Rijssel organisator van Hacking Health Nijmegen; “Wij adviseren ieder jaar om een team te vormen met deelnemers die je nog niet kent. Door het mengen van deze zorgprofessionals, programmeurs, patiënten, designers, studenten en ondernemers leert iedereen problemen vanuit een ander perspectief te zien en merken we dat deelnemers ieder voor zich tot nieuwe inzichten komen.”

Patiënt gericht werken

Hacking Health Nijmegen vindt het belangrijk om ieder jaar een aantal patiënten te laten deelnemen aan de hackathon. Door de aanwezigheid van patiënten kijken de deelnemers niet alleen naar het technologische aspect van de innovaties, maar ook naar de functionaliteit ervan.  

Hooijer: “Het goed laten functioneren van de innovaties is natuurlijk belangrijk, maar uiteindelijk moet de patiënt er bijvoorbeeld thuis mee overweg kunnen. De coaches die kritische feedback geven tijdens Hacking Health Nijmegen laten de deelnemers zich bewust worden met dit soort kritische vragen. Wij willen de zorg verbeteren met innovaties die een grote impact kunnen hebben.”

Aanmelden voor Hacking Health Nijmegen 2019

De vraag naar gecontroleerde innovaties

Dat er innovatieve oplossingen in de zorg nodig zijn is al langer bekend. De zorg staat onder druk. Er vinden verschuivingen plaats binnen de zorg waardoor nieuwe oplossingen nodig zijn. Hacking Health Nijmegen is zich er bewust van dat er een grote vraag is naar innovatie binnen de zorg, maar dan wél gecontroleerd.

“Wij hebben dit jaar niet voor niets het thema ‘toekomstbestendigde arbeidsmarkt in de zorg’ aan de hackathon gekoppeld. De druk die zich op dit moment binnen de zorg afspeelt heeft te maken met de arbeidsmarkt hierbinnen. Er wordt verwacht dat zorgverleners om kunnen gaan met veranderingen binnen de technologie”, legt Hooijer uit.

Hij vervolgt: “Soms is het voor hen gewoon niet bij te benen. Zeker in de regio Nijmegen wordt er veel aan innovatie gedacht. Dit is natuurlijk heel goed, maar we moeten als ontwikkelaars rekening houden met de adoptie van deze innovaties door de gebruikers. Daar houden we tijdens Hacking Health Nijmegen rekening mee.”

De jury gaat hier deskundig naar kijken. Deze bestaat dit jaar onder andere uit Bertine Lahuis (lid van de Raad van Bestuur van het Radboudumc) en Gerda Dokter (lid van de Raad van Advies bij VGZ en Programma manager Zinnige Zorg bij het Radboudumc). Zij zullen voor Hacking Health Nijmegen drie prijzen uitreiken: #bestinnovation, #besthumancetreddesign en #bestdatadrivensolution.

Geïnteresseerden die affiniteit hebben met de zorg kunnen hun steentje bijdragen aan Hacking Health Nijmegen 2019. Tijdens de hackathon zijn er ontwerpers, patiënten, programmeurs, ondernemers, gezonheidsprofessionals en vrijwilligers nodig. Of u nu professional of student bent, Hacking Health Nijmegen is geïnteresseerd in nieuwe inzichten en een fris perspectief. Aanmelden kan via de website van Hacking Health Nijmegen.

Medewerkers van organisaties die lid zijn van WZW (Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn), sponsor van Hacking Health Nijmegen, kunnen aanspraak maken op een gratis ticket. Als u hiervoor in aanmerking komt kunt u contact opnemen met Hacking Health Nijmegen via hun website, of een bericht naar de organisatie sturen op Twitter: @HH_Nijmegen.

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail