h2-drive; deelnemers h2; Waterstoftankstation Arnhem, H2-Drive

Aantal waterstofrijders in regio Arnhem groeit dankzij H2-Drive

Het initiatief H2-Drive heeft de ontwikkeling van het waterstofnetwerk in de regio Arnhem een flinke boost gegeven. Inmiddels rijden er zeventig extra waterstofauto’s rond.

Het oorspronkelijke doel van H2-Drive van negentig waterstofrijders is helaas niet behaald, doordat de verkoop van nieuwe auto’s enorm daalde gedurende de coronacrisis. Desalniettemin zijn de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland tevreden met het behaalde resultaat.

H2-Drive is een initiatief van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland om het gebruik van waterstofauto’s in de regio Arnhem te stimuleren. Via H2-Drive werden maximaal negentig H2-Stimuleringspakketten beschikbaar gesteld aan waterstofrijders die binnen een straal van dertig kilometer van het centrum van Arnhem wonen. Met de H2-Stimuleringspakketten krijgen waterstofrijders onder meer vijftig procent korting op tanken en kunnen zij gebruik maken van een ophaalservice bij een lege tank.

Waterstof biedt potentie, zeker voor het zwaardere vervoer en de industrie, maar hier moet nog wel veel voor gebeuren.

Jan van der Meer, namens GroenLinks gedeputeerde van provincie Gelderland en verantwoordelijk voor energietransitie, klimaat, milieu en gezondheid en openbaar vervoer, blikt tevreden terug: “Door dit project hebben we weer een stapje vooruitgezet naar de overschakeling op duurzame energie.” Van der Meer plaatst echter ook een kanttekening: “Waterstof biedt potentie, zeker voor het zwaardere vervoer en de industrie, maar hier moet nog wel veel voor gebeuren.”

Pionierswerk

In een eerder interview met Luc Kikkert van Kiemt, vertelt Kikkert dat rijden in een waterstofauto, door het lage aantal tankstations, pionierswerk te noemen is. “Als het om waterstofmobiliteit gaat is er sprake van een kip-ei-verhaal. Er zijn weinig auto’s omdat er geen tankstations zijn en er zijn weinig tankstations omdat er geen auto’s zijn.” Mede dankzij H2-Drive komt daar verandering in en neemt het rijden op waterstof een vlucht in de regio Arnhem.

Wethouder Duurzaamheid Cathelijne Bouwkamp van gemeente Arnhem vond het opzetten van het H2-Drive-project in deze regio logisch, en sprak al aan het begin van het project haar enthousiasme uit: “In de regio Arnhem is er zeer veel waterstofkennis aanwezig en daarom is dit project in deze regio heel logisch. Vooral ook omdat er op Industriepark Kleefse Waard een openbaar waterstoftankstation is.”

Meer over waterstof

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail