KEMA labs; Energy, KEMA-lab, duurzaam energiegebruik energieopslag, investeringskansen energie; volgroen; Green Tech Week

Markt voor energieopslag in 2030 zes keer zo groot

De site Duurzaambedrijfsleven.nl meldt dat Bloomberg New Energy Finance (BNEF) in een nieuw rapport voorspelt dat de wereldwijde markt voor energieopslag in de aankomende jaren een enorme groei doormaakt.

Markt voor energieopslag

De markt voor energieopslag lijkt aan de vooravond te staan van een ontzettend snelle groei, vergelijkbaar met die van de markt voor zonne-energie tussen 2000 en 2015. De markt voor zonne-energie werd in deze periode maar liefst zeven keer zo groot.

→ Lees hier het artikel over drijvende zonne-energieparken

BNEF verwacht dat de markt voor energieopslag zal groeien naar een capaciteit van 125 gigawatt. Yayoi Sekine, energieopslag-analist bij BNEF, in een statement over het rapport: “Deze industrie staat in de kinderschoenen. Er gebeurt heel veel op het gebied van batterijtechnologie en de kosten dalen significant. Met de toenemende capaciteit van wind- en zonne-energie zal energieopslag een cruciale rol spelen in de energietransitie.

Slimme batterij technologie in de regio Arnhem en Nijmegen

Een dergelijke groeimarkt ziet men in Arnhem wel zitten. Daar zijn diverse innovatieve bedrijven bezig met batterijen als vorm voor energieopslag zoals:

  1. Elestor, een jong bedrijf uit Arnhem, welke zich bezig houdt met de ontwikkeling van innovatieve batterijtechnologie op basis van waterstof bromide.
  2. Battery Fact produceert accu’s in alle moderne uitvoeringen zoals NiMh, Li-ion en LiFePO4 (lithium ijzer fosfaat). Ze maken veelal batterijen en accu’s op maat. Hun product zit onder andere in Gazelle fietsen.
  3. E-Stone ontwikkelt een nieuwe type batterij met unieke chemie gebaseerd op ijzer en zwavel. Door E-Stone’s batterijen wordt energieopslag goedkoop, milieuvriendelijk en recyclebaar en zal het de transitie naar duurzame energie versnellen.
  4. Dekra opende in Arnhem haar eerste testlaboratorium voor batterijen in Europa. In het testlab worden batterijen volgens internationale regelgeving getest op elektrische en mechanische veiligheid en prestatievermogen.

Investeringen

Volgens duurzaambedrijfsleven.nl wordt er de komende jaren wereldwijd zo’n $ 100 miljard geïnvesteerd in energieopslag. Het produceren van batterijen zal steeds goedkoper worden.

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail