Radiologie van de toekomst; experiment zinvolle registratie; zijinstromers zorg; Leon van Halder; Radboudumc CWZ Gelderse ontwikkelprogramma's; zorg Parkinson Green Deal Zorg 2.0; Green Deal Duurzame Zorg, chronische pijn, eHealthweek, health innovatie; zijinstromers zorg

Ondertekening Green Deal Duurzame Zorg 2.0 tijdens CleanMed Europe 2018

Specialisten, professionals en experts op het gebied van duurzame zorg komen van 10 tot en met 12 oktober naar Nijmegen voor CleanMed Europe 2018. Op de Dag van de Duurzaamheid is de kick-off van dit meerdaagse congres dat wordt georganiseerd bij het Radboudumc. Bruno Bruins, Minister voor Medische Zorg, ondertekent dan samen met circa honderd betrokken partijen uit de zorg de Green Deal Duurzame Zorg 2.0.

Green Deal Duurzame Zorg 2.0

De Green Deal ‘Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst’ is het vervolg op de Green Deal die op 27 oktober 2015 gesloten werd met 54 deelnemende partijen. De Green Deal Duurzame Zorg heeft als doel om de Nederlandse zorg te verduurzamen en hiermee bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.

De maatregelen in de deal moeten leiden tot 49 procent CO2-reductie in 2030. Daarnaast ligt de focus op het doorvoeren van een circulaire bedrijfsvoering, het filteren van medicijnenresten uit afvalwater en een gezondere leefomgeving.

Met behulp van de eerste Green Deal zijn ziekenhuizen en andere zorgorganisaties begonnen met het systematisch verduurzamen van het zorgstelsel en hun bedrijfsvoering. Zo blijkt uit de resultaten dat 45 procent van de ziekenhuizen en 25 procent van de overige zorginstellingen duurzaamheid nu op de agenda hebben staan. Ook hebben inmiddels 150 partijen zich aangesloten bij de Green Deal.

Radboudumc gaat voor duurzaam

De ambities van het Radboudumc sluiten nauw aan bij de doelstellingen van de Green Deal 2.0. Zo introduceerde het ziekenhuis in 2017 duurzaam geproduceerde uniformen en wist het voedselverspilling met een derde terug te brengen. Duurzame ambities van het Radboudumc zijn onder meer om in 2030 geen afval meer produceren en CO2-neutraal zijn.

Om deze doelstellingen te behalen werkt het academisch ziekenhuis onder andere aan een nieuw en duurzaam hoofdgebouw. Het materiaal wat hiervoor gebruikt wordt, is energiezuinig en duurzaam. Het Radboudumc heeft de patiënt als uitgangspunt genomen bij het ontwerp van het gebouw en wil een prettige omgeving voor hen creëren. Daarom wordt bijvoorbeeld beplanting geïntegreerd en is het gebouw licht en ruim opgezet.

Lees meer over het duurzame hoofdgebouw van het Radboudumc

CleanMed Europe 2018

CleanMed Europe 2018 wordt dit jaar georganiseerd bij het Radboudumc. Healthcare without Harm, de organisator, heeft gekozen voor Nijmegen vanwege het European Green Capital 2018-jaar. Tijdens het congres komen internationale zorgprofessionals bij elkaar om kennis te delen over de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovaties binnen de zorgsector. De ruim tachtig sprekers zijn afkomstig uit Europa, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten van Amerika.

Ook interessant

Voor het eerst 3D-geprint klikgebit in Nederland

Innovatienetwerk Lifeport heet je welkom

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail