GPX in Arnhem brengt mensen samen met groepsmeter en maakt ze bewust van energieconsumptie
Bewust worden van onze energieconsumptie is belangrijk voor de energietransitie. Egbert Bouwhuis experimenteert in Arnhem met zijn GPX groepsmeter om inzicht te krijgen in de manier waarop gebruikers met energie omgaan. Dit gebeurt met real time data. Hij legt aan The Economic Board uit hoe dat werkt en welke kanten hij met het project nog op kan gaan.
Niet iedereen is zo begaan met energie als Bouwhuis. Met al zijn kennis – hij heeft ervaring als netbeheerder – zet hij zich al een tijd in voor GPX. Dit project maakte in de afgelopen jaren de ommekeer naar opensource-software. Met deze software maakt hij mensen enthousiast voor het onderwerp energie. Hij wil graag dat mensen er meer over weten dan alleen het bedrag dat aan het eind van de maand op hun rekening staat.
Experimenteren met GPX groepsmeter
Dat moet anders, dacht Bouwhuis. Vanuit zijn bedrijf GPX ontwikkelde hij een groepsmeter waarmee mensen inzicht krijgen in hun energieconsumptie. Een groepsmeter is een klein kastje dat in de meterkast wordt gehangen, waarna dit constant data verstuurt naar een server. Op speciaal voor de groepsmeter ingerichte websites kunnen de gebruikers kijken hoeveel zij en hun groepsgenoten gebruiken. Dit moet volgens Bouwhuis helpen met bewustwording van energiegebruik, wat op langere termijn tot een vermindering daarvan kan leiden.
Wat de GPX groepsmeter volgens Bouwhuis zo bijzonder maakt, is dat het een heel experimenteel project is. De software is voor iedereen te downloaden en te gebruiken. Daarnaast liggen de mogelijkheden van het kastje naar zijn idee nog volledig open. Hij werkt niet per se vanuit de technologische mogelijkheden van het apparaat, maar eerder vanuit de kant van de gebruikers. De gebruikservaring staat daarbij centraal.
Bouwhuis: “Ik houd erg van een spelmatige manier om ontwikkeling tot stand te laten komen. De traagheid waarmee dat komt, past bij de mensen en deze markt. Die is nog heel conservatief. Dat komt ook door veiligheidsaspecten. Die zijn natuurlijk van groot belang. Mensen willen niet dat er extra risico’s aan zitten.”
Grote mogelijkheden
Bouwhuis heeft enkele ideeën waar het heen zou kunnen gaan met de meter. Zo zou je bijvoorbeeld de verschillende groepen aan elkaar kunnen knopen tot een buurtenergieplatform, waarop je prijzen van leveranciers kunt vergelijken. Vervolgens kunnen gebruikers kijken hoe zij zélf energieneutraal kunnen worden, door bijvoorbeeld te investeren in wind- of zonne-energie. Wat voor Bouwhuis vaststaat, is dat zijn meter mensen leert om te gaan met energie en daarmee een handvat is om ook iets met die informatie te doen.
Bouwhuis: “Ik geloof erg in digitale instrumenten. Deze bieden mogelijkheden waar een type als ik eindeloos van kan dromen. Er zijn geen blokkades meer om mijn droom voor elkaar te krijgen. Het is fantastisch dat het zo’n gezamenlijk proces is, waar ik met mijn zoon en de gebruikers van de groepsmeter aan kan werken.”