Global Goals Rheden; Carol van Eert

Tevreden Rheden voert de Global Goals steeds verder door

De gemeente Rheden hangt haar beleid en de uitvoering sinds 2017 op aan de Global Goals, de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Zij voert het steeds verder door, want het bevalt uitstekend.

Er komen in Nederland steeds meer gemeentes bij die hiermee aan de slag gaan. Maar zo ver als wij het hebben doorgevoerd in de hele organisatie, dat heb ik nog nergens anders gezien.

Global Goals Rheden

Gemeentedirecteur Frank Landman kan worden gezien als de geestelijk vader van het idee. Hij raakte in 2016 geïnspireerd tijdens congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten international (VNGi). Daarna ging het snel legt hij uit. Vooral vanaf vorig jaar. “De Global Goals zijn nu politiek verankerd en langzaam maar zeker gaat de hele organisatie ermee aan de slag. Er zijn ambassadeurs benoemd en een wethouder die het in zijn portefeuille heeft. Ook doen we projecten met bedrijven en scholen, omdat die koppeling heel belangrijk is. Het collegeakkoord en -beleidsplan zijn ook ingedeeld volgens de Global Goals.”

Het werken met de Global Goals bevalt goed vertelt hij. “Bij alle voorstellen vanuit het college en de gemeenteraad bepalen we aan welke Global Goals het voorstel bijdraagt. Daardoor word je verplicht om na te denken over de vraag of je ook een verbinding met andere doelen kunt maken. En dus gaan mensen breder denken. Want door dingen net iets anders aan te pakken kun je op meer terreinen iets betekenen, zonder dat het duurder hoeft te worden. We werken daardoor meer integraal. Niet vanuit de vakdiscipline, maar vanuit de opgave.”

Meest inspirerende gemeente

Het levert Rheden ook roem op. Begin 2018 werd het door de VNGi uitgeroepen tot meest veelbelovende Global Goals gemeente van Nederland. Twee maanden geleden mocht het zich, bij dezelfde uitreiking, zelfs de meest inspirerende gemeente noemen. Landman is daar trots op: “Dat is een serieuze prijs, uitgereikt door minister Kaag. Er komen in Nederland steeds meer gemeentes bij die hiermee aan de slag gaan. Maar zo ver als wij het hebben doorgevoerd in de hele organisatie, nee, dat heb ik nog nergens anders gezien. Wel in sommige andere landen. In Duitsland en België zijn ze heel ver.”

De volgende stap is dat Rheden de Global Goals vertaalt naar lokale doelen zodat ook de inwoners er echt van profiteren. “Door te werken met ontwikkelmanagers en met heel concrete doelen willen we bij het uitvoeren van beleid meer maatwerk bieden voor onze inwoners in de verschillende gebieden van onze gemeente. We gaan nu steeds meer de vertaalslag naar inwoners maken.”

Global Goals Academy

Daarnaast gaat Rheden met twee andere partijen de Global Goals Academy oprichten. “Dat wordt een soort leerschool over het werken in een netwerkorganisatie aan de hand van Global Goals”, vertelt Landman. “Het gaat daarbij vooral over thema’s als integraal samenwerken, collectief leiderschap, externe oriëntatie en resultaatgerichtheid. Die academy kan op termijn ook een internationaal karakter krijgen. Ik zie namelijk veel mogelijkheden in projectmatige samenwerking met organisaties uit allerlei landen die met dezelfde doelen bezig zijn. Grenzen spelen daarbij geen rol.”

Meer over de gemeente Rheden

TwitterLinkedInEmail