Circulaire oogst; Global Coordinating Secretariat

Global Coordinating Secretariat: Nederland als spin in het web van wereldwijde voedselinnovatie

Het nieuw op te richten Global Coordinating Secretariat (GCS), een initiatief van het World Economic Forum (WEF), wordt door Nederland gekickstart, zo maakte premier Mark Rutte bekend. Wageningen krijgt daarin een belangrijke rol. Het GCS biedt kansen voor de regio, zegt Susan van Boxtel van Oost NL, een van de betrokken partijen.

Susan van Boxtel over Global Coordinating Secretariat

Susan van Boxtel: “Het GCS moet er vooral de verbinding tussen de Food Innovation Hubs versterken.” Foto via Oost NL.

Het GCS maakt onderdeel uit van het voedselsysteem-initiatief van het World Economic Forum. Het moet, als het aan het WEF en de Nederlandse regering ligt, innovaties en nieuwe technologieën in de voedselketen aanjagen die bijdragen aan de mondiale voedselzekerheid.

Wereldwijd hebben bijna 2 miljard mensen geen toegang tot voldoende, voedzaam en veilig voedsel en lijden 690 miljoen mensen aan chronische honger of gebrek aan goede voeding. De verwachte groei van de wereldbevolking en de gevolgen van de klimaatcrisis maakt de urgentie van deze voedselonzekerheid alleen maar groter, zo geven de initiatiefnemers aan.

Food Innovation Hubs

Om bij te dragen aan een oplossing koos het WEF vorig jaar voor het opzetten van zogeheten Food Innovation Hubs in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Europa. De Europese hub werd in november toegewezen aan Wageningen, in samenwerking met Foodvalley NL.

Het nieuwe Global Coordinating Secretariat (GCS), krijgt nu een rol als spin in het web tussen die hubs, legt Susan van Boxtel, teammanager food & health International van Oost NL, uit. Zij was betrokken bij de totstandkoming. “Het GCS moet er vooral de verbinding tussen de hubs versterken. Je kunt het GCS en de Food Innovation Hubs daarom niet los van elkaar zien. De hubs hebben als doel om onderzoekers, ondernemers en boeren samen te brengen, maar ook om de verschillende vragen, uitdagingen en projecten te bundelen, onder andere rond thema’s zoals de eiwittransitie en circulaire landbouw.”

Waarschijnlijk krijgt het GCS in eerste instantie een kernteam van drie personen, één vanuit elk van de drie betrokken instituten: het WEF, de betrokken ministeries en Oost NL. Of het GCS een fysiek kantoor in Wageningen krijgt is nog niet zeker. “Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit”, zegt Van Boxtel over zo’n fysieke plek. “Het GCS wordt namelijk geen Nederlands feestje, het heeft echt als taak om een kickstart te geven aan wereldwijde samenwerking.”

“Innovatieve ondernemers kunnen profiteren van kennis over internationale markten,  kennismaken met samenwerkingspartners, waardoor het wellicht makkelijker wordt om nieuwe producten in de markt te zetten of onderzoek te doen naar bepaalde behoeftes”
Susan van Boxtel, teammanager food & health International van Oost NL

Kansen

Wel zorgen de Europese Food Innovation Hub en het GCS voor mooie kansen voor Nederlandse bedrijven, verwacht Van Boxtel. “Innovatieve ondernemers kunnen profiteren van kennis over internationale markten, kennismaken met samenwerkingspartners, waardoor het wellicht makkelijker wordt om nieuwe producten in de markt te zetten of onderzoek te doen naar bepaalde behoeftes. Ook wordt Nederland in het algemeen en de regio Oost-Nederland in het bijzonder nu nog nadrukkelijker op de kaart gezet als koploper in de agrifood-sector voor zowel vestiging als innovaties. Dat is voor ondernemers ook alleen maar positief.”

Meer over voedselinnovatie

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail