Gemeente Lingewaard: 'Tijd om te oogsten in NEXTgarden'
Met 2020 slaan we een nieuw decennium in. Eind 2017 spraken we wethouder Theo Peren over NEXTgarden, een innovatief en duurzaam tuinbouwgebied in de gemeente Lingewaard. De wethouders Johan Sluiter en Aart Slob hebben zijn stokje overgenomen. Hoe kijken zij nu aan tegen de ontwikkelingen die Theo destijds zag? Waar staat NEXTgarden op dit moment? En welke kant ziet ze het opgaan in de regio en met The Economic Board?

Johan Sluiter

Aart Slob
“In 2017, het eerste jaar van NEXTgarden zijn we, met hulp van The Economic Board, gestart met verschillende projecten. Nu is het tijd om te oogsten. De gemeente Lingewaard is sterk betrokken bij het programma en faciliteert, initieert en stimuleert de projecten. Een daarvan is het experiment met waterlinzen. De Novel Food Verordening is aangevraagd, waarmee deze duurzame bron van eiwitten straks hopelijk voor menselijke consumptie kan worden ingezet.
We kijken reikhalzend uit naar het resultaat. Staat er binnenkort een waterlinzen-burger op het menu? Een ander project is Ingredient Farm. Lokaal worden kurkuma en zwarte peper duurzaam geteeld. De proefopstellingen onder LED-lampen in de kassen laten al goede resultaten zien.
Regionaal energieknooppunt
Naast het leveren van mooie tuinbouwprojecten is NEXTgarden op weg een regionaal energieknooppunt te worden. Het programma heeft flinke stappen gezet op het gebied van duurzame energie, zoals de oplevering van het drijvende zonnepark, de biovergister van Groen Gas Gelderland, een zonnepark van negentien hectare op land. Tevens is er een snoeihoutcentrale in aanbouw. Gezamenlijk wordt hiermee ruim twintig miljoen kubieke meter aardgas bespaard én tien miljoen kubieke meter biogas opgewekt. Daarnaast wordt aan andere duurzame alternatieven gewerkt. Denk aan projecten rondom zonthermie, aquathermie en hogetemperatuuropslag en op de langere termijn aan geothermie.
Blijvende partner
De doorgroei van NEXTgarden tot een innovatief en duurzaam tuinbouwgebied en regionaal energieknooppunt vereist samenwerking tussen vele partijen. Zowel met kennisinstellingen, bedrijven en de overheid, maar ook met omwonenden en afnemers. Goede relaties met de omgeving krijgen steeds meer aandacht. The Economic Board zien we als een blijvende partner om deze samenwerking te bevorderen en nieuwe relaties aan te gaan. Zij helpen met het leggen van verbindingen tussen belangrijke partijen. Mogelijk kunnen ze onze opgave ook ondersteunen door financiële regelingen op provinciaal, nationaal en Europees niveau aan te spreken.”
Lees hier meer over de positieve resultaten van Ingredient Farm die afgelopen zomer na de eerste onderzoeksfase bekend werden gemaakt.