Gelderse waterstofmissie; handel met China, Nieuwe Zijderoute

Veelbelovende Gelderse waterstofmissie in China

De waterstofmissie in de Chinese provincie Hubei, die onder leiding stond van de provincie Gelderland, zit erop. Het gevoel van de deelnemers is positief. De delegatie kreeg in ieder geval de nodige aandacht. In China zelf, maar ook van Nederlandse media.

Elk jaar is er een handelsmissie van Gelderland naar zusterprovincie Hubei, met het enorme Wuhan – partnerstad van Arnhem – als hoofdstad. Dat die missie dit jaar in het teken zou staan van waterstof, was eigenlijk heel logisch. “Omdat er in Gelderland, en dan met name in de regio Arnhem/Nijmegen, zoveel moois gebeurt met waterstof en omdat Hubei daar slagen in wil maken, hebben we besloten om dit jaar zwaar in te zetten op dat thema”, zei Judith van de Bovenkamp van Oost NL, contactpersoon van de handelsmissie, vooraf.

Lees hier het artikel over de waterstofmissie

De delegatie, onder leiding van John Berends, de Gelderse commissaris van de koning, bestond uit een selectie van innovatieve waterstofbedrijven. Daaronder onder meer de Arnhemse bedrijven HyMove en Nedstack. Ze werden in China met alle egards ontvangen door verschillende CEO’s van Chinese waterstofbedrijven. Zij zien Nederland, en dan met name Gelderland, als innovatief en technisch hoogstaand. Maar in China zijn de plannen ondertussen wel een stuk groter en concreter. In Nederland rijden er op dit moment zes waterstofbussen, maar in alleen Wuhan hebben ze concrete plannen voor tweeduizend stuks.

Artikelen

De waterstofmissie kreeg aandacht in de Nederlandse media. Onder andere in De Gelderlander. Daarin toont HyMove-directeur Theo Hendriks zich onder de indruk van China, maar wijst hij er wel op dat Nederland er nog genoeg toegevoegde waarde heeft. “Wij verbinden de waterstofketen. China zit nog lang niet op ons niveau. Ook technisch niet. Onze brandstofcelsystemen zijn tot wel 40 procent zuiniger.”

Dezelfde journalist, die meereisde, schreef ook een zeer uitgebreid verhaal voor De Stentor. In dat artikel zegt Taake Manning, adviseur innovatie, wetenschap en techniek bij de Nederlandse ambassade: “Deze missie behoort tot de top van alle missies ooit.” Dat zei hij onder andere vanwege de plannen voor verdere samenwerking tussen verschillende bedrijven en de intentieverklaring van Oost NL met zijn Chinese evenknie over een partnerschap. Ook verkent HyMove volgens dat artikel de mogelijkheden tot samenwerking met het grootste Chinese gasbedrijf. Een tegenbezoek staat ook al vast. Nederlandse waterstofbedrijven tekenden ook een overeenkomst om samen met de Nederlandse ambassade en Oost NL verder op te trekken in China onder de naam Hyned Oost, eventueel met een Chinees kantoor.

Meer over waterstof

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail