MRI SPL Medical; Newsroom Health & Hightech

Gelderse Vallei trekt 6 miljoen uit voor flinke CO2-reductie

Ziekenhuis Gelderse Vallei wil op korte termijn flink verduurzamen. Belangrijkste doel is een forse CO2-reductie. Daarvoor heeft het voor de komende drie jaar 6 miljoen euro uitgetrokken. Dat meldt het ziekenhuis op zijn website.

CO2-reductie van 49 proces voor Ziekenhuis Gelderse Vallei

Grootste doel van de verduurzaming van het Ziekenhuis Gelderse Vallei is een CO2-reductie van 49 procent. Dat percentage staat centraal in het Nederlandse klimaatakkoord. Waar de Nederlandse politiek 2030 als peiljaar voor die doelstelling heeft bepaald, doet Gelderse Vallei daar een schepje bovenop. Het verwacht al in 2023 een reductie van 49 procent te hebben behaald. Daarvoor zet het onder andere nieuwe koelinstallaties en warmtepompen in en streeft het naar een drastische vermindering van het gasverbruik en de totale verlichting.

“Hiermee zetten we het duurzaamheidsbeleid voort dat we met de zonnepanelen op de parkeergarage al hadden ingezet. Het sluit ook mooi aan bij onze regionale samenwerking in de Green Deal”, zegt Arjen Hakbijl, lid van de raad van bestuur.

Energiemasterplan

Vorig jaar verbouwde het ziekenhuis al zijn operatiekamers. De totale verduurzaming van het ziekenhuis begon volgens hoofd techniek Koen Tuinhout een jaar eerder. “Ons gebouw is nu bijna twintig jaar oud”, zegt hij. “Hierdoor zitten onze huidige installaties qua levensduur, energieopwekking en distributie aan hun maximale capaciteit. Mede hierdoor wisten we dat we onder andere meer koelcapaciteit nodig gaan hebben. Ook vanwege de verbouwing van het operatiekamercomplex, waar we een grotere energiecapaciteit nodig hebben voor alle nieuwe techniek.”

Gelderse Vallei voert het project in samenwerking met ingenieursbureau Royal HaskoningDHV uit. Er ligt nu een zogeheten energiemasterplan op tafel, waarin het ziekenhuis zich voor de komende drie jaar verbindt aan duurzame vernieuwingen. “Het plan geeft Ziekenhuis Gelderse Vallei ruimte om ambities vanuit technisch oogpunt te kunnen blijven faciliteren”, zegt Tuinhout. “De investering van zes miljoen past inhoudelijk én financieel in ons eerder vastgestelde meerjarenhuisvestingsplan”, vult Hakbijl aan.

Meer over Ziekenhuis Gelderse Vallei

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail