FoodCase Corona Rebuild Program; ScaleUpFood, Regio Deal Foodvalley; imec; Eat2Move, Voeding en cognitie, eten en drinken in de zorg, food for thought; too good to go

Gelderse innovaties voor een gezondere toekomst

De afgelopen dagen was er in het regionale én landelijke nieuws heel wat te doen om de mogelijke komst van een onderzoekcentrum van imec Nederland naar Gelderland. De komst van de organisatie alleen al levert zo’n honderd banen op, afgezien van de spin-off waar men op hoopt. Maar wat doet imec eigenlijk?

Imec is een van oorsprong Vlaamse organisatie met een hoofdkantoor in Leuven. Het werd in 1984 opgericht als onderdeel van een plan van de Vlaamse regering om de micro-elektronica-industrie in Vlaanderen te versterken. Vandaag de dag heeft imec zo’n 4000 onderzoekers in dienst en beweegt het bedrijf zich over de hele wereld. Het onderzoek van imec richt zich met name op de verdere ontwikkeling van chips: kleiner, sneller en met nog meer mogelijkheden. Zo heeft het onderzoekcentrum in 2005 een samenwerkingsverband met Samsung afgesloten. De telefoonontwikkelaar heeft vijftien medewerkers permanent gevestigd in Leuven.

Ontwikkelingen Imec

Imec is geen onbekende in Nederland. In 2005 vestigde de organisatie zich als onderdeel van het Holst Centre op de High Tech Campus in Eindhoven met steun van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en de regering van Vlaanderen. Dertien jaar later heeft het Holst Centre 160 medewerkers uit dienst met 28 verschillende nationaliteiten.

In het Holst Centre wordt er in samenwerking met TNO gewerkt aan draadloze sensorsystemen, geconnecteerde health oplossingen en flexibele elektronica. Sinds 2018 werken de onderzoekpartners samen aan oplossingen voor Smart Cities en het Internet of Things, om steden ook in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden. Imec Nederland houdt spelers uit het werkveld en kennisinstellingen nauw betrokken bij haar onderzoek, zodat de wetenschap en vraag vanuit de industrie goed op elkaar aansluiten.

Wearables meten je gezondheid

Een recente ontwikkeling van het Holst Centre is smart glasses met eye-tracking die toegepast kan worden in de gezondheidszorg. Deze technologie kennen we al langer, maar was tot nu toe vaak te duur of onhandig om in de praktijk toe te passen. “Imec en Holst Centre besloten om een ​​andere aanpak te kiezen. Geen camera’s, maar kleine zachte elektroden – vijf in totaal – op specifieke locaties rond de ogen: boven en aan de zijkanten van de neus en vervolgens boven de ogen.” Daarbij worden ook de mogelijkheden onderzocht van de inzet van dergelijke brillen bij het ontdekken van ziektes waarbij het zenuwstelsel wordt aangetast zoals als Alzheimer of Parkinson. De volgende stap is een samenwerking met bedrijven en medische experts om te zien hoe de slimme bril kan worden gebruikt voor medische doeleinden.

De slimme bril werd afgelopen zomer al ingezet op festival Lowlands tijdens een onderzoek naar een nieuwe en nauwkeurige manier om het alcoholniveau te meten zonder invasieve handelingen. Op dit moment is de bloedtest nog de nauwkeurigste methode. Het meten van de oogbewegingen is een van de mogelijke manieren om erachter te komen of iemand te veel gedronken heeft.

Imec Nederland was op Lowlands ook aanwezig met de kas van de toekomst in het Grow Smart 2050 paviljoen. Met de kas wilde men bij de festivalgangers bewustwording creëren over hoe technologie bij kan dragen aan de hightech verduurzaming van voedselproductie. De planten in de kas zijn voorzien van slimme sensoren die de condities van de plant meten en de omstandigheden daarop aanpassen. Daardoor kan er bijvoorbeeld op een efficiëntere manier omgegaan worden met voedingstoffen.

Samenwerking in Gelderland

Imec gaat prat op het belang van samenwerking met academische partners en het bedrijfsleven. Begin september werd bekengemaakt dat het Radboudumc, Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit & Research en imec Nederland de handen ineen slaan om zo een smart food & health partnerverband te vormen in Gelderland. Imec breidt zijn activiteiten daarmee uit naar de voedings- en gezondheidszorg en overweegt een onderzoekscentrum in de regio te openen.

Doel van het verband is om langetermijnoplossingen te ontwikkelen die de gezondheid bevorderen en helpen bij het produceren van voedsel op een duurzame en evenwichtige manier. Het samenwerkingsverband betrekt ook ontwikkelingsmaatschappij Oost NL bij haar plannen, zodat bedrijven uit de regio aangehaakt zijn.

De scope van samenwerkingsverband sluit nauw aan bij de speerpunten van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, te weten Food, Health en Energy. De regio gaat wat betreft innovaties en ontwikkelingen in deze topsectoren voorop in Nederland. Hiervoor werken ondernemers, kennisinstellingen en overheden samen.

De provincie Gelderland richtte ter bevordering van de regionale economie eerder ook al de Investeringsagenda Stedelijk Netwerk Arnhem – Nijmegen 2018-2019 op. De investeringsagenda is een zogeheten ‘rollende agenda’, waarin regelmatig ruimte is voor nieuwe projecten. Focus ligt op de sectoren Health en Energy, slimme duurzaamheid en in de binnensteden.

Ook interessant

Innovatienetwerk Lifeport heet je welkom

Parel van Lifeport: Teleon Surgical

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail