Prinsjesfestival 2018 Gelderland

Gelderland strategisch partner Prinsjesfestival 2018

Dit jaar is Gelderland strategisch partner van het Prinsjesfestival. Dat vindt elk jaar plaats in Den Haag in de week van Prinsjesdag. De provincie organiseert een heel feestprogramma. The Economic Board is er ook bij en organiseert een lunch voor Eerste en Tweede Kamerleden.

Democratie en Gelderse streken

Voor 2018 is het thema DemocratieVan ons! Voor ons! Door ons?! Met als belangrijkste onderwerp het toekijken of meedoen in onze democratie. Om ervoor te zorgen dat het festival van de democratie niet alleen een Haags feestje is, krijgt ieder jaar een andere provincie het podium. Gelderland is dit jaar aan de beurt. De provincie organiseert een mooi programma om de band met Den Haag te versterken en om te laten zien wat Gelderland allemaal in huis heeft.

Food, Health en Sport

Tijdens het festival organiseert de provincie activiteiten rond de thema’s Food, Health en Sport.

Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje: “Voeding, gezondheid en sport hebben veel met elkaar te maken. En dat willen we ook laten zien. Deze drie speerpunten komen op verschillende plekken in de provincie terug. Wageningen is het internationaal centrum voor voedselwetenschappen. Het Radboudumc is bekend op het gebied van gezondheid en levenswetenschappen. En Papendal is het nationaal centrum van de sport.”

Op 13 september vindt het event van The Economic Board plaats. Samen met Papendal en bij Hotel Papendal is een programma georganiseerd waarbij topspelers uit de topsectoren Food, Health en Energy, en uit de topsport en culturele wereld spreken over persoonlijke en zakelijke challenges. Deze middag wordt er ook een verbinding gelegd met Den Haag. Jan Marking, lococommissaris van de Koning in Gelderland, Ahmed Marcouch, burgemeester gemeente Arnhem en Jochem Schellens, directeur Sportcentrum en Congreshotel Papendal, laten zien wat er in Den Haag gebeurd tijdens officiële opening van het Prinsjesfestival.

Lunch met Tweede Kamerleden

Op 14 september organiseert The Economic Board een lunch voor Tweede Kamerleden in het Haagse Nieuwspoort. Sprekers uit de medische wereld, van de universiteiten en voedingsdeskundigen houden korte introducties over hun projecten op het gebied van voeding en gezondheid. Waarbij zij ook laten zien hoe belangrijk onze regio is voor deze ontwikkelingen. Daarna kunnen de Kamerleden aan verschillende tafels praten met The Economic Board-leden Michiel Scheffer, Ben Geerdink en Peter van Dongen en andere vertegenwoordigers uit de regio. Daarnaast nemen deskundigen in Food en Health uit onze regio deel aan het gesprek.

Prinsjesestafette

Een ander mooi onderdeel van het programma is de speciale Vierdaagse, de Prinsjesestafette. Daarin lopen Gelderse burgemeesters en wethouders in etappes naar Den Haag. De start is op maandag 10 september op de Wedren in Nijmegen, waar de echte Vierdaagse ook altijd van start gaat. In deze eerste etappe loopt voorzitter van The Economic Board en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls mee. Vervolgens gaat het in tien etappes naar de Haagse Via Gladiola op de Lange Poten. Met de entree in Den Haag wordt het Prinsjesfestival geopend.

Ook interessant

Kamerleden in Nijmegen om te praten over sport, gras, voeding en gezondheid

Werkbijeenkomst Kamerleden in Arnhem snijdt urgentie Digital Security aan

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail