Food Friction Louise Fresco

Food Friction: wetenschap, design en kunst samen aan grote vraagstukken

Vrijdag 30 november hield de ArtEZ Graduate School de conferentie Food Friction in het Arnhemse Musis. Deze jaarlijkse bijeenkomst van de kunstacademie gaat over de relatie kunst-onderzoek. Dit jaar was het onderwerp dat geëxploreerd werd: voeding en eetgedrag.


Fooddesigner Katja Gruijters stelde het programma samen, met een interessante mix van wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers. Gruijters houdt zich al twee decennia bezig met alternatieve manieren om met voedsel om te gaan. Bijvoorbeeld hoe je vegetarisch voedsel maakt dat nu eens niet op vlees lijkt. Of een expositie van afgekeurde groenten in het museum, om aandacht te krijgen voor verspilling. Op dit moment werkt zij samen met Wageningen University & Research in het project: All you can eat enough. Waarin wetenschap en design worden ingezet om eetgedrag te bestuderen en beïnvloeden.

Wetenschap, design en kunst: een zilveren driehoek

Louise Fresco, opende de dag met een mooi betoog over de noodzaak om wetenschap, design en kunst samen te laten werken aan oplossingen voor de grote voedselproblemen. “De helft van de wereldbevolking heeft problemen met voeding. Veel mensen zijn ondervoed en hebben gewoon te weinig, anderen zijn juist te zwaar en eten niet op de goede manier. We moeten meer voedsel hebben én beter voedsel.”
Zij beschrijft een ontwikkeling van boeren die naar de stad trekken om hun gecompliceerde en onzekere beroep achter zich te laten. “Waar gaan we voedsel verbouwen en hoe? De wereld heeft behoefte aan genoeg, betaalbaar, gezond en veilig voedsel. Met nieuwe technieken zoals blockchain kan veel, en hoe je het eten mooi maakt en laat bijdragen aan een gevoel van identiteit, daar kun je kunstenaars en ontwerpers voor inzetten.”

Een voedselkaart voor iedereen

In het programma van Food Friction wordt de inzet van deze dag duidelijk:
Misschien hebben we een groeiende driedimensionale kaart nodig om te monitoren wat er allemaal gebeurt en aankomt op voedselgebied. Alle betrokkenen kunnen dan op hun eigen manier reageren. Wetenschappers kunnen er onderzoeksthema’s uit destilleren. Designers kunnen toepassingen bedenken. Kunstenaars kunnen alles weer op z’n kop zetten. Consumenten kunnen proberen er chocola van te maken.

Speels en serieus

Op Food Friction presenteren foodprofessionals uit alle disciplines hun werk. Het speelse fooddesign van Marti Guixé bijvoorbeeld, die met zijn technotapas het eten voor de computer makkelijker maakt. Hij doet het brood en olie van een traditionele tapa ín de tomaat, in plaats van eronder. Zo overleef je de ‘extreme omstandigheden van een technoleven’.

Of Nishant Shah, lid van het college van bestuur van ArtEZ, die onderzoek doet naar de ‘fetishization’ van voedsel, zoals in het fenomeen foodporn. Hij laat een indrukwekkende diashow zien van extreem voedsel, zoals je aantreft op Instagram en Pinterest. Hij constateert dat de mensen achter ons eten, de boeren, hiermee uit het zicht verdwijnen.

Food Friction Nishant Shah

Wetenschapper Angelo Vermeulen vertelt hoe onderzoekers eten koken in de ruimte en hoe ze planten telen. Kunstenaarsduo Steinbeisser doet aan ‘experimental gastronomy’ en onderzoekt het effect op eetgedrag van anderssoortig bestek.

Ook van de partij is meesterchef Angélique Schmeink, die ter plekke een schilderij maakt met de titel: ‘Hoe verleid je een wortel?’

Food Friction Angelique Schmeink

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail