Eusebiuskerk

Eusebiuskerk Arnhem mogelijk verwarmd met groene waterstof

Waterstofbedrijf HyMatters heeft een bijzonder plan. In samenwerking met de HAN University of Applied Sciences, DEKRA, Stichting Eusebius Arnhem en de gemeente Arnhem wil het de Eusebiuskerk in Arnhem gaan verwarmen met groene waterstof. Momenteel wordt de haalbaarheid onderzocht, maar de verwachtingen zijn positief.

Het zou een uniek project zijn, legt Dick Breteler, medeoprichter van HyMatters, uit. “Het toepassen van waterstof uit een duurzame bron voor het verwarmen van een monumentaal gebouw is in Nederland nog niet eerder gedaan.”

Het zou een oplossing bieden voor een bekend probleem: het hoge aardgasgebruik van monumentale panden. Gebouwen als de Eusebiuskerk zijn lastig te isoleren en hebben daardoor een enorme energiebehoefte. Breteler: “In deze kerk worden geen diensten meer gehouden, maar wel evenementen georganiseerd. Dan is er kortstondig warmte nodig. Vloerverwarming vanuit een lokaal warmtenet, dat nu werd gebruikt, is daarvoor niet het meest geschikt. Dat geeft namelijk trager resultaat. Stralingspanelen, die de kerk ook al gebruik, zijn daarvoor wel ideaal, maar ze werken nog op basis van aardgas. Wij vroegen ons af of dat niet op basis van waterstof kan.” Het project richt zich nu dus op stralingspanelen en de bijbehorende infrastructuur om waterstof uit lokale duurzame bronnen in te zetten voor piekverwarming.

Consortium

HyMatters raakte geïnteresseerd toen de bouwmeester van de Eusebiuskerk sprak bij een zogeheten duurzaamheidscafé. De Stichting Eusebius heeft het plan om van de kerk de duurzaamste ter wereld maken. “Daarna ging het balletje rollen en uiteindelijk zijn we tot een heel mooi consortium van samenwerkende partijen gekomen”, zegt Breteler. “Ik hoop en denk dat dit een eerste voorbeeld gaat zijn en dat er daarna nog veel volgen.”

Nu onderzoeken de samenwerkende partijen de haalbaarheid. “Komend voorjaar zijn de eerste resultaten daarvan bekend.” Het is dus nog niet zeker of het plan ook echt uitgevoerd gaat worden, maar Breteler heeft goede hoop. “We zijn positief gestemd.”

Meer over waterstof

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail