Eusebiuskerk

Eusebiuskerk: van restauratie naar innovatie

Op 3 oktober 2019 presenteerde The Economic Board x INNOVATE een scala van sprekers met interessante verhalen en plannen. Wie waren er allemaal en waar spraken ze over? Lees hier de inspirerende verhalen nog een keer rustig door.

Eusebiuskerk

Meike Verhagen is nu ruim een jaar directeur van Stichting Eusebius Arnhem en heeft grootse plannen met de middeleeuwse Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Op 3 oktober vertelde ze erover op The Economic Board x INNOVATE 2019.

De kerk is net gerestaureerd, met spectaculaire glazen balkons aan twee zijden op 73 meter hoogte. En een glazen lift die bezoekers tot 60 meter brengt. Je kunt er een experience doen over de rol die de kerk speelde in de Tweede Wereldoorlog. De kerk heeft vele nieuwe vrienden, zelfs Prins Charles kwam kijken naar deze speciale herinrichting.

Spreek me aan om deze kerk relevant te maken!

“Zijn wij een statisch reliek uit het verleden of worden we de bijenkorf van de toekomst?”, met deze retorische vraag opent Verhagen haar pleidooi voor een nieuw, bruisend centrum voor innovatie in het hart van Arnhem. Haar ambitie is samen te vatten als: “Onderscheidend, leerzaam, fieldlab, flagshipstore, innovatie.” Wat Verhagen betreft mag de Eusebiuskerk het toneel worden van community-vorming. Daarom is de kerk nu ook aan twee kanten open en werkt ze stug door aan het verbeteren van de verwarming.

Verwarming

“Deze ruimte is qua volume gelijk aan 100 woningen. We zoeken slimme oplossingen om hem toch te verwarmen. We zijn bezig met vloerverwarming in samenwerking met Nuon. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken hoe we heaters op waterstof kunnen inzetten. Dat doen we samen met partijen als HyMatters, Dekra, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de gemeente Arnhem.” Verhagen zou ook heel graag met TenneT samen nadenken over de mogelijkheden voor deze kerk.

Zij eindigt haar verhaal met een oproep aan iedereen: “Spreek me aan om deze kerk relevant te maken. En speciaal voor meneer Falcke: u mag uw telescoop op de toren zetten en dan krijgt u de sleutel.”

#Lifeport

Heeft u ook een mooi verhaal over de innovatieve ontwikkelingen in de regio? Sigrid Helbig, directeur van The Economic Board, riep tijdens het event iedereen op om vanaf nu met de hashtag #LIFEPORT verhalen te delen.

 -> Bekijk hier welke verhalen al gedeeld zijn

-> Lees meer over #Lifeport

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail