Europese Verkiezingen; Cécile de Boer European Week of Regions and Cities Geert Ritsema Gelderland European Entrepreneural Region; geert ritsema, Brussel, bureau brussel, Europese samenwerking

Arnout Smit, Bureau Brussel, over de Europese verkiezingen

'We willen dat bedrijven uit onze regio vol kunnen blijven inzetten op het nieuwe energiespeelveld van Europa'

Op 23 mei 2019 stemmen de burgers uit de eerste van de 28 lidstaten voor de leden van het Europees Parlement (EP). Deze verkiezing is een keer in de vijf jaar en Nederland levert daarbij 26 Europarlementariërs (29 na de Brexit). Wat betekenen deze Europese verkiezingen voor de regio? We vroegen het Arnout Smit, adviseur Europese zaken bij Bureau Brussel.

Arnout Smit

Arnout Smit, adviseur Europese zaken bij Bureau Brussel

Bureau Brussel behartigt de belangen van de regio Arnhem- Nijmegen in Europa. Het bureau doet dit in opdracht van de Regio Arnhem Nijmegen voor gemeenten, kennisinstellingen en bedrijfsleven en werkt hiervoor direct samen met The Economic Board.

Voor ons is interessant hoeveel er in Europa geïnvesteerd wordt in Health, Energy en Duurzame Mobiliteit. En in innovatie en duurzaamheid in het algemeen.

Welke invloed heeft de EP-verkiezing op de regio Arnhem – Nijmegen?

“De Europese verkiezingen zijn belangrijk voor onze regio. We kijken goed hoe we gebruik kunnen maken van bestaande Europese kaders. Bijvoorbeeld van de fondsen en mogelijkheden tot samenwerking. Afgelopen vijf jaar landde er 250 miljoen euro aan Europese middelen in de regio Arnhem – Nijmegen, voor ongeveer de helft ook met behulp van Europese samenwerking.

Die kaders gaan natuurlijk veranderen na de Europese verkiezingen, zeker met de aanvang van de nieuwe EU-budgetperiode na 2020. Voor ons is interessant hoeveel er Europees geïnvesteerd wordt in Health, Energy en Duurzame Mobiliteit. En in innovatie en duurzaamheid in het algemeen. Daar komt ook de vraag bij onder welke voorwaarde men gebruik kan maken van fondsen.”

Welke speerpunten zijn voor ons belangrijk tijdens de verkiezingen?

“Wat wordt de Europese ambitie op Health en digitale mogelijkheden? Welke richting kiest Europa qua energie en duurzaamheid? En meer in het algemeen: Hoe belangrijk worden regio’s en steden gevonden, zet de Europese Urban Agenda zich door met meer impact op EU beleids- en fondsenniveau?”

Wie moeten we in de gaten houden?

“De laatste tijd zien we dat Nederlanders met een linkje naar onze regio belangrijker werden in het Europese speelveld. Frans Timmermans, Radboudalumnus, leidt de Europese sociaaldemocraten en wil Juncker opvolgen. Bas Eickhout, uit Groesbeek en ook Radboudalumnus, doet hetzelfde vanuit de Europese Groenen.

Er wordt ondertussen ook veel geroepen over Rutte en een mogelijke EU-topbaan, maar zeker zo belangrijk is de vraag: wie wordt de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris, en met welke portefeuille? Dat sneeuwt nu een beetje onder, maar dit kan zeker impact hebben!”

Belangrijk is de vraag: wie wordt de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris, en met welke portefeuille?

Wat doet Bureau Brussel in de aanloop naar de Europese verkiezingen?

“We zijn geen klassieke EU-beleidslobbyisten, maar kijken vooral hoe we als regio kunnen inspelen op bestaande Europese mogelijkheden. We laten natuurlijk wel, ook via de VNG en IPO, het belang van die Europese mogelijkheden horen. Dit gaat over fondsen, maar ook over het meepraten van regio’s en steden aan de Europese tafels.

Ik ben zelf ook lid van het HYPE-netwerk, dat zijn Nederlandse young professionals die aan de verbinding met Europa werken. In dat kader zijn we onder andere bezig geweest een verkiezingsdebat op te zetten. En in Nijmegen hielpen we het Europe Direct Informatie Centrum (EDIC) mee met een bijeenkomst op 18 april over invloed op de Europese politiek.”

Welke punten brengen we onder de aandacht voor onze regio?

“Dit zijn de punten waar we continu Europees aan werken: onze regionale stakeholders willen gebruik maken van Europese mogelijkheden voor Health, Energy, Duurzame Mobiliteit, circulair en high tech.

We willen dat bedrijven uit onze regio vol kunnen blijven inzetten op het nieuwe energiespeelveld van Europa.

We willen veel aandacht voor ‘onze’ ICE. Daarmee wordt de verbinding naar Frankfurt sneller, frequenter en betrouwbaarder. We willen dit ook naar andere bestemmingen, zoals Berlijn, en ook voor meer voor het goederenvervoer. Zo stappen mensen in de trein en uit het vliegtuig. Dit wordt een groter Europees thema verwacht ik, de komende jaren.

Verder willen we dat bedrijven uit onze regio vol kunnen blijven inzetten op het nieuwe energiespeelveld van Europa. Kijk naar een Allego met laadinfrastructuur, de innovatievere energiecentrales, netwerken van Alliander en TenneT en oplossingen voor schone binnenvaart. Daaromheen alle start-ups in de regio. En last but not least: de ontwikkelingen in waterstof.

Ook een belangrijke is privacy in het digitale domein. Daar hopen we vanuit onze regio oplossingen voor te bieden en hiervoor nodigen we binnenkort (kandidaat)Europarlementariërs uit.”

Hoe zie je deze verkiezing in het geheel van het Europees bestuur?

“Na deze verkiezingen, die natuurlijk belangrijk zijn, richten wij ons als bureau vooral op de nieuwe Europese Commissie. Wat gaat deze doen? Naast een nieuw Europees Parlement zal ook een nieuwe Europese Commissie van start gaan met werkprogramma’s, beleidsvoorstellen, uitwerkingen van de fondsen en het bieden van andere investerings- en samenwerkingsmogelijkheden. In die zin blijven wij inzetten op projecten, partnerschappen en profilering richting het Europees bestuur, maar vooral ook richting andere Europese regio’s. Daarmee zoeken we de samenwerking!”

Meer over Bureau Brussel

TwitterLinkedInEmail