Geïntegreerde fotonica

Enzyre werkt met geïntegreerde fotonica aan goedkopere zorg

Geïntegreerde fotonica is een technologie die de komende jaren doorslaggevend zal zijn op het gebied van innovatieve oplossingen in de zorg. Deze technologie kan op termijn de zorg vele malen toegankelijker en goedkoper maken. Bij Enzyre zien ze de kansen van geïntegreerde fotonica in.

Wat is fotonica?

Fotonica is vergelijkbaar met ‘gewone’ elektronica. In plaats van elektronen gebruikt fotinica echter fotonen (‘lichtdeeltjes’) om informatie over te dragen. Fotonische technologie detecteert, genereert, transporteert en verwerkt licht. Huidige toepassingen zijn onder meer te vinden in zonnecellen, sensoren en glasvezelnetwerken.

Daarnaast zijn er fotonische chips: in jargon Photonic Integrated Circuits (PICs) genoemd. Deze integreren verschillende fotonische en vaak elektronische functies in een microchip. Zo maken ze kleinere, snellere en energiezuinigere apparaten. Omdat ze vergelijkbaar gefabriceerd worden als traditionele chips, is ook massaproductie binnen bereik. Het gevolg daarvan is een prijsdaling.

De belofte is dat fotonica de gezondheidszorg toegankelijker en goedkoper maakt. Toegankelijker, omdat patiënten voor niet acute onderzoek niet meer naar het ziekenhuis hoeven. Zij kunnen het onderzoek zelf thuis doen. Ook maakt fotonica het mogelijk om te lassen en te snijden met een laserstraal. Het kan helpen met bloedsaturatie te meten, een verdachte moedervlek te scannen of een hartfilmpje te maken. Los daarvan is het ook nog goedkoper voor de samenleving om ziektes vroegtijdig te detecteren. én voorkomen.

Technologie voor hemofiliepatiënten

Verschillende Nederlandse start-ups hebben de kansen van fotonica heel goed in beeld, schrijft Innovation Origins. In samenwerking met Photondelta licht het platform enkele start-ups uit die met deze technologie bezig zijn. Een daarvan is Enzyre, dat gevestigd is in Nijmegen. Daar maken ze een apparaat dat de stollingsfactor VIII in het bloed onderzoekt. Waander van Heerde is directeur bij het bedrijf. In 2016 richtte hij het samen met Guido Maertens op.

Van Heerde was 17 jaar het hoofd van het speciale stollingslab van het Radboudumc, waar hij nog steeds twee dagen per week werkt: “Onze platformtechnologie zal als eerste ingezet worden voor hemofiliepatiënten. Deze mensen hebben in hun bloed een tekort aan factor VIII waardoor ze een grote kans hebben op bloedingen. Dat kun je heel goed behandelen via injecties waarmee patiënten zelf die hoeveelheid FVIII op het juiste niveau brengen. Met ons apparaat kan de patiënt thuis meten hoe groot dat tekort aan Factor VIII is. Met een aanvullende injectie kan die patiënt het dan zelf snel aanpassen, waardoor de bloeding stopt.”

Goedkopere zorg door geïntegreerde fotonica

De toepassing van Enzyre werkt door het aantal fotonen in het bloed te meten. Dat doen ze tot nu via een sensor die functioneert op klassieke chips. Van Heerde: “In de toekomst kun je dat ook doen met fotonische sensoren, waardoor het goedkoper en sneller wordt. Dan hebben we ook minder bloed nodig voor onderzoek.”

Van Heerde voorziet een grote toekomst voor fotonica in de Health-sector. “De zorg moet goedkoper worden. Dat kan met geïntegreerde fotonica, omdat optische chips sneller zijn, minder energie gebruiken en het hierdoor efficiënter wordt. Door fotonica is het laboratorium niet meer in het ziekenhuis, maar brengen we het bij de patiënt in de huiskamer.”

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Meer Health, Hightech, Food

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail