Elestor testomgeving

Elestor zit vol ambities: “Vanuit het lab naar de markt”

De komende tijd staat voor Elestor, één van de Parels van de regio van The Economic Board, in het teken van doorpakken. En niet zo’n klein beetje ook. Het bedrijf, ontwikkelaar van een gepatenteerde waterstofbromide flowbatterij, zit vol grote plannen. Van een testveld tot een fabriek, zo vertelt CEO Guido Dalessi.

Dit is tot nu toe al een bijzonder jaar voor Elestor. In januari won het de publieksprijs bij de KVK Innovatie Top 100. In april werd Hylke van Bennekom aangesteld als COO. Kort daarna kwam het nieuws dat het Arnhemse bedrijf een zogeheten ‘Joint Development Agreement’ sloot met Vopak, een groot Rotterdams bedrijf met een specialisatie in tankopslag. Maar er gaat nog veel meer gebeuren.

Om bij de samenwerking met Vopak te beginnen: samen gaan de bedrijven werken aan de realisatie van een waterstofbromide flowbatterij tot een systeem met een opslagcapaciteit van 3.000 kWh. Dat moet in twee jaar tijd gebeuren. “Zo’n batterij heeft twee grote tanks en dat is precies waar de expertise van Vopak ligt”, legt Dalessi uit. “Daarna willen we de technologie gezamenlijk opschalen, en ook daarvoor heeft Vopak de perfecte infrastructuur en expertise. We zijn daarom heel enthousiast over dit partnerschap.”

Ons doel is om internationaal een relevante rol in de energietransitie te spelen. En dus moeten en willen we vooruit.
Guido Dalessi, Elestor

Doorpakken

Er zijn nog meer vergelijkbare samenwerkingen in de pipeline, laat Dalessi weten. “Dit jaar wordt voor ons echt het jaar van doorpakken, opschalen en uitbreiden, zowel van de productie- als van de testcapaciteit. De vraag is daar meer dan groot genoeg voor. Af en toe ergens een batterij plaatsen is misschien voldoende om te overleven, maar ons doel is om internationaal een relevante rol in de energietransitie te spelen. En dus moeten en willen we vooruit. Daar zijn we klaar voor. Uit het lab en op de markt komen!”

“Vorig jaar stond voor ons vooral in het teken van het testen van membraan-stacks, het hart van het hele systeem. We kunnen die nu dag en nacht testen, met tientallen tegelijk”, vervolgt Dalessi. Er zijn concrete plannen om binnen ongeveer twee jaar een pilotfabriek te bouwen waar die membraan-stacks worden geassembleerd. “Nu gebeurt dat nog in-house door middel van een batch-proces, maar dat is natuurlijk niet efficiënt. Op basis van de behoefte moeten we grote aantallen kunnen assembleren en dat ook geautomatiseerd doen. Beide factoren dragen bij aan grote kostenreducties.”

 

Elestor

Van links naar rechts: Wiebrand Kout (Oprichter en CTO), Guido Dalessi (CEO) en Hylke van Bennekom (COO)

Testveld

Daarnaast is er al gestart met het aanleggen van een groot testveld op IPKW, in de achtertuin van het bedrijfspand. “Dat is een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van ons bedrijf. Daar kunnen we complete systemen testen, voordat ze geleverd worden. Dat kan dan met meerdere containers tegelijk. We zijn nu bezig met het aanleggen van de elektriciteitskabels. Onderaan de streep verbruikt zo’n veld niet veel energie, maar er is wel veel vermogen nodig om de batterijen simultaan te kunnen laden en ontladen. In juli moet het hele veld klaar zijn voor gebruik.”

Mede om al die ontwikkelingen in goede banen te leiden, stelde Elestor Hylke van Bennekom in april aan als Chief Operating Officer (COO). Hij is, na een management buy-in, ook mede-investeerder. “Hylke voegt veel toe, onder andere als het gaat om de totstandkoming van de fabriek. Hij heeft veel, zelfs internationale, ervaring op dat gebied.”

De nieuwe fabriek, die óp of dichtbij IPKW komt, gaat de regio veel werkgelegenheid opleveren.
Guido Dalessi, Elestor

Samenwerking

Bij al die groeiplannen zoekt Elestor ook de lokale en regionale verbinding. “We werken voor de ontwikkeling al langere tijd prettig samen met onder andere de HAN. Voor de productie gaan we nu nadrukkelijk op zoek naar regionale samenwerkingen. De nieuwe fabriek, die óp of dichtbij IPKW komt, gaat de regio veel werkgelegenheid opleveren. We staan daarnaast ook volledig achter de plannen voor Connectr, zoals onze oprichter Wiebrand Kout al aangaf in een recent promotiefilmpje.”

Het zijn spannende maar mooie tijden voor ons”, sluit Dalessi af. “De missie is nu om de systemen in grote aantallen te kunnen gaan bouwen. Dat moet uiteindelijk zorgen voor een goed verdienmodel voor de gebruiker, want daar draait alles natuurlijk om.”

Meer over Elestor

TwitterLinkedInEmail