elektronicahub; Dag van de duurzaamheid 2020

Dar zet met elektronicahub de volgende circulaire stap

Het Nijmeegse afvalbedrijf Dar staat in de startblokken om te beginnen met een elektronicahub. Het kreeg twee ton startgeld van de provincie. Directeur Bart de Bruin, tevens voorzitter van de Circulaire Raad, vertelt enthousiast over het initiatief met meerdere doelen.

Bart de Bruin, directeur Dar en voorzitter Circularie Raad

Bart de Bruin denkt circulair. Een jaar geleden schreef hij er een blog over op de site van The Economic Board. “Circulair betekent voor mij dat we een balans gaan vinden tussen de beschikbare grondstoffen en ons consumptiepatroon”, stond daarin. En ook: “De uitdaging is ervoor zorgen dat alle partijen in een productketen een gezonde businesscase hebben, ofwel een boterham kunnen verdienen aan die circulaire economie.”

Tweede leven

Dat wil hij ook voor elkaar krijgen met de elektronicahub van Dar. Elektronische apparaten die bij de milieustraat worden ingeleverd, krijgen mogelijk een tweede leven. Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt gaan ermee aan de slag. Via kanalen als kringloopwinkels en reguliere retailbedrijven moeten de producten weer op de markt komen. “Het kan gaan om alles waar een stekker aan zit”, zo geeft De Bruin aan.

“Om tot een honderd procent circulaire economie te komen, is het nodig dat alle partijen in een keten, in dit geval de elektronicaketen, meer samenwerken. De afgelopen jaren waren we al bezig met het sorteren van elektronische apparaten. Drie miljoen kilo per jaar, in vijftien verschillende stromen. Nu zetten we de volgende stap en zoeken we de verdere verbinding in de keten.”

Nu zetten we de volgende stap en zoeken we de verdere verbinding in de keten.

Partners

Dar werkt daarom voor dit project onder andere samen met Road2Work, dat zich inzet om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aan betaald werk te helpen. “Dat vult elkaar heel mooi aan. Bij ons staat circulair bovenaan en sociale werkgelegenheid op plek twee. Bij hen is het net andersom. Bovendien denken we allebei aan de lange termijn. Road2Work heeft daarnaast goede contacten met de retail.”

Een andere partner is Wecycle, dat namens veel grote elektronicaproducenten de recycling regelt. “Zij zijn eveneens enthousiast over dit plan.” Daarnaast is er een samenwerking met het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, dat zich in de regio inzet voor werkzoekenden, en met Midwaste, de landelijke inkooporganisatie van Dar en een aantal soortgelijke afval- en reinigingsbedrijven.

Er zijn overal groeikansen en mooie mogelijke samenwerkingen. Daar blijven we naar op zoek.

Dar en de betrokken partners zijn enthousiast. In september of oktober moet er definitieve goedkeuring komen om vervolgens begin volgend jaar van start te gaan met het werken aan de elektrische apparaten. “Er zijn overal groeikansen en mooie mogelijke samenwerkingen. Daar blijven we naar op zoek. Nu zetten we eerst de basis neer en zorgen we ervoor dat het economisch wiel gaat draaien.”

Meer mogelijkheden

In dat kader kwam de twee ton aan startgeld van de provincie Gelderland bijzonder goed van pas. “Het geef financieel meer lucht, want dit is geen businesscase waarmee je tonnen gaat verdienen. Het heeft vooral maatschappelijke doelstellingen en creëert op die manier grote waarde. Hierdoor zijn er ook meer mogelijkheden om kennis te delen en een goed programma neer te zetten voor de hele keten. Dat kan als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland. Want uiteindelijk hopen we dat we navolging krijgen.”

Bij het krijgen van die subsidie speelde The Economic Board een grote rol. “Voor een individueel bedrijf is het altijd lastig om precies in te schatten hoe alle lijnen richting onder meer de provincie lopen. Iemand als Jan Luijten (civic entrepeneur van het cluster Slimme Duurzaamheid van The Economic Board, red.) is dan heel nuttig.”

De Circulaire Raad, waarvan De Bruin de voorzitter is, is een andere belangrijke schakel. “Dat hele netwerk met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen geeft de mogelijkheid om heel snel te schakelen met de juiste partijen. The Economic Board en de Circulaire Raad zijn een goede combinatie. Ze zorgen onder meer voor de juiste prioriteiten en focus op circulair gebied. Minder activiteiten tegelijk doen en de activiteiten die we doen groot maken en daarmee impact creëren.”

Als onze informatie leidt tot aanpassingen aan producten om die beter te kunnen recyclen of hergebruiken, dan kunnen we serieuze stappen zetten op weg naar een circulaire keten voor elektronica. Dat zou fantastisch zijn

De Bruin heeft, een paar jaar vooruitkijkend, een aantal doelen met de elektronicahub. “Ten eerste hoop ik dat we tegen die tijd een paar honderd mensen aan een reguliere baan hebben geholpen, wellicht in de elektronicasector. Daarnaast hebben we dan hopelijk een mooi netwerk met bedrijven voor de afname van producten en onderdelen die nog hergebruikt kunnen worden. Ik hoop dat we als onderdeel van een landelijk netwerk stappen in heel Nederland hebben gezet en dat we ook voet aan de grond hebben gekregen bij bedrijven als Coolblue en Bol.com. Tot slot willen we graag de verbinding leggen met de voorkant van de keten, de productontwikkelaars van elektronicabedrijven, om kennis te delen. Als onze informatie leidt tot aanpassingen aan producten om die beter te kunnen recyclen of hergebruiken, dan kunnen we serieuze stappen zetten op weg naar een circulaire keten voor elektronica. Dat zou fantastisch zijn.”

Cluster Slimme Duurzaamheid

Het randvoorwaardelijke cluster Slimme Duurzaamheid is een van de clusters waar The Economic Board in triplehelix-verband aan werkt. Samen met een helixgroep van ongeveer tien mensen, afkomstig van kennisinstellingen, bedrijven en netwerkorganisaties, bouwt civic entrepreneur Jan Luijten aan een agenda die bestaat uit de punten bouw en infrastructuur, maken en consumeren en klimaat en groen. De elektronicahub behoort tot de eerste drie projecten van het cluster.

Meer over duurzaamheid

Meer over Dar

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail