e-bike elektrische deelfietsen

Elektrische deelfietsen in Arnhem enorm in trek

Vanaf april dit jaar liep er een proef met elektrische deelfietsen op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en de HAN in Arnhem. Docenten en studenten kunnen zo makkelijker op en neer tussen de hogeschool en het duurzame bedrijventerrein. De fietsen worden massaal gebruikt en de proef wordt in ieder geval verlengd tot april 2020.

Lekker om even op de fiets te kunnen springen tussen afspraken op twee locaties!

Zwaan-kleef-aan

Erik Folgering is programmaleider bij SEECE en vertelt hoe het na drie maanden gaat met de deelfietsen. “We merken dat we een zwaan-kleef-aan-effect creëren met het O-Zone-project. Bedrijven en organisaties haken aan. Zo kwam VNO-NCW met dit initiatief voor de e-bikes om een verbinding tussen de HAN-campus en IPKW neer te zetten.”

Verbinding onderwijs en bedrijven

De twee-en-een-halve kilometer tussen de twee organisaties is te kort en te druk voor de auto en openbaar vervoer is er niet. Terwijl het belangrijk is dat niet alleen studenten, maar juist ook docenten zich regelmatig tussen beide omgevingen op en neer bewegen. “Wat ik het meeste zie en hoor is dat er meer docenten even op neer gaan naar IPKW dan voorheen.”

Amber

In- en uitchecken van de fietsen gebeurt met een app bij Amber-stallingen die voorzien zijn van laadpunten. De fietsbewegingen worden in deze proef ook gemeten met de Amber-app. Evenals de lengte van de ritten, en waarvoor en wanneer de fietsen gebruikt worden. Na afloop van de proef analyseren HAN-studenten de gegevens om inzicht te krijgen in het gebruik van de e-deelfietsen.

De eerste resultaten

Er zijn bijna 1000 ritten gemaakt in drie maanden tijd en er is meer dan 4000 kilometer gefietst. 9 fietsers hebben 37 procent van de ritten gemaakt en 53 procent van de kilometers gereden.
Opvallend waren de (tussen)bestemmingen: met stip op 1 de Jumbo. Ook Action, KFC, McDonalds en Gamma staan in het lijstje.

Na een uitgebreide analyse deze zomer van alle meetresultaten, wordt er gekeken hoe de fietsen straks vast onderdeel kunnen uitmaken van het vervoer tussen bedrijventerrein en campus.

Uitbreiden

VNO-NCW Midden kwam met het initiatief van de deelfietsen voor HAN en IPKW, en ook de regio Arnhem-Nijmegen gaf subsidie. Gemeente Arnhem is alvast geïnteresseerd in een bredere inzet van deelfietsen, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen, om mensen uit de auto te krijgen. HAN denkt erover om na afloop van de proef in 2020 een groter aantal fietsen in te zetten.

Amber heeft ook elektrische deelauto’s voor bedrijven. Zowel HAN als IPKW zijn verder in gesprek met Amber om ook van hun auto’s gebruik te maken. ”Voor de korte ritjes die docenten maken naar stageplekken en afstudeerplekken, die weer te ver zijn voor de fiets, is dit systeem heel geschikt.”

Meer over schoon vervoer

TwitterLinkedInEmail