2018; Terugblik 2018

Een jaar later: welke verwachtingen kwamen uit?

Precies een jaar geleden vroegen we enkele regio-toppers naar voorbeeldprojecten uit de regio en hun verwachtingen van 2018. Van ecowijk tot waterlinzen. Van healthy life tot ICE-trein. Welke voorspellingen kwamen uit?

Duurzame voorspellingen

Het was de gemeente Beuningen die vorig jaar de bouw van een ecowijk voorspelde. Inmiddels zijn de plannen vergevorderd. De locatie is bepaald en de bouw start waarschijnlijk in 2020. Net als veel andere gemeenten in de regio wil Beuningen stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Een ander duurzaam voorbeeldproject van 2018 is de opening van een drijvend zonnepark in Lingewaard. En er gebeurt meer in Lingewaard. NEXTgarden sprak de ambitie uit om het eerste energieneutrale tuinbouwgebied van Europa te worden.

De kracht van één verhaal

Peter Papegaaij van de Provincie Gelderland en Pieter de Boer van VNO-NCW hadden vorig jaar dezelfde wens: één verhaal voor de regio. Papegaaij: “Met één verhaal – wat iedereen op zijn eigen manier vertelt – kun je elkaar versterken op concrete dossiers.” Dit gezamenlijke verhaal is ook belangrijk bij (politieke) vraagstukken, zoals een snellere en frequentere treinverbinding tussen Amsterdam en Frankfurt met Arnhem als belangrijke halteplaats. Wat is er in één jaar gebeurd op dit dossier? Het Rijk heeft uitgesproken onderzoek te willen doen naar de mogelijkheden om de ICE Amsterdam – Arnhem – Frankfurt vaker te laten rijden. Ons streven is 26 treinen per dag, zodat het aantal reizigers verder kan groeien. Pieter de Boer, business representative bij The Economic Board en regiomanager VNO-NCW Midden, legt uit waarom dit zo belangrijk is:

Feest

Nijmegen stond in 2018 volop in de Europese belangstelling met Nijmegen Green Capital 2018. Een feest met meer dan 150 events. Feest was er ook rondom het 95-jarig bestaan van de Radboud Universiteit. Studenten, medewerkers, alumni, relaties en inwoners van Nijmegen en omgeving werden uitgenodigd om mee te vieren. In mei stapten 95 professoren op de fiets om basisscholen in de regio Nijmegen te bezoeken onder de noemer Radboud Kids. Leerlingen kregen de kans om de professoren het hemd van het lijf te vragen. Het persoonlijke hoogtepunt van collegevoorzitter Daniël Wigboldus: “Hoogtepunt van afgelopen jaar was misschien wel de vraag die ik kreeg van een basisschoolleerling, nadat ik een uurtje les had gegeven over vooroordelen en stereotypering: ‘Bent u voor Ajax of PSV?’”

Ook interessant

Terugblik 2017

Hulde aan het netwerk als groeiversneller

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail