Ecovat ARnhem Het Dorp - Wikimedia Apdency

Arnhem trendzetter met ondergrondse energie

In Arnhem zijn de plannen voor een zogeheten Ecovat onder de grond in ontwikkeling. Het Ecovat moet een deel van de stad van energie gaan voorzien. Vorige week ging een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad akkoord met de bouw. Als alles doorgaat wordt het vat, met een doorsnede van 35 meter, in de wijk Het Dorp geplaatst.

Het Ecovat is een goed geïsoleerd buffervat, gevuld met water, waarmee op een duurzame en fossielvrije manier energie kan worden verkregen. Het vat slaat zowel warmte als koude op om later te kunnen gebruiken. Logischerwijs zal het vat in de winter gebruikt gaan worden om te verwarmen en in de zomer om te koelen.

Primeur

Arnhem heeft de primeur: het is de eerste plaats die op deze manier ondergronds een wijk van energie voorziet. In het Brabantse Uden werd vorig jaar al wel eerder een proef gedaan met het Ecovat. Ook wordt er in Arnhem al gesproken over de mogelijkheid om in de toekomst ook in wijken als Sterrenberg en Heijenoord een Ecovat te plaatsen.

Het Dorp, bekend van de televisiemarathon met Mies Bouwman in een grijs verleden, is een wijk in Arnhem. Het begon ooit als een plek voor mensen met een lichamelijke beperking, maar het wordt gerenoveerd tot een duurzame en groene wijk voor mensen mét en zonder beperking. Op dit moment wonen er ongeveer 200 mensen, maar dat aantal gaat door nieuwbouw snel toenemen. In de zoektocht naar duurzame energiebronnen voor die nieuwbouw kwamen de initiatiefnemers bij het Ecovat uit.

Ambities

Arnhem profileert zich sterk als een innovatieve en duurzame gemeente. Onder de noemer ‘Energie Made in [Arnhem]’ wil het, naar eigen zeggen, ‘meters maken op het gebied van de energie- en milieutechnologie.’ Die ambitie geldt in bredere zin voor de hele regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen. Het Ecovat past daar goed bij.

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail