Online events duurzaamheid; TEDxYouth Nijmegen

Duurzaamheid, klimaat en innovatie tijdens twee online events in Nijmegen

De ambitieuze Aleksandr Stommels, René Donders (HAN) en Stephan Spieker (HAN) organiseren in oktober 2020 twee online events in Nijmegen: TEDxNijmegen Countdown en de NASA Space App Challenge. Beide events staan in het teken van duurzaamheid, klimaat en innovatie.

Binnen deze events heeft bildung een prominente rol. Bildung is het persoonsvormende aspect binnen educatie, waarin studenten zelf kunnen onderzoeken en aandacht kunnen geven aan onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, maar die niet genoeg in het huidig onderwijs aan bod komen. Hoe men zich dient te verhouden tot het klimaatprobleem is daar een mooi voorbeeld van.

Praten over klimaat en ruimtevaart hoeft niet zo ingewikkeld te zijn

“De events moeten jong en oud met elkaar in contact brengen en de generatiekloof dichten”, vertelt Aleksandr Stommels. “Onze mentaliteit is dat praten over klimaat en ruimtevaart niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, dat is niet alleen voor gepensioneerden.” De heren hopen deze onderwerpen toegankelijker te maken voor met name de jongere generatie. Eerder organiseerden Stommels en Stephan Spieker al TEDxYouth Nijmegen. Ook in de events in oktober worden zij ondersteund door de HAN.

TEDxNijmegen Countdown

Op 10 oktober vindt de TEDxNijmegen Countdown 2020 plaats, ter afsluiting van de Dag van de Duurzaamheid. Het onderwerp van dit virtualreality-evenement is Climate Countdown to no return. Countdown is een wereldwijd initiatief vanuit TED dat draait om het bedenken van oplossingen voor de klimaatcrisis. Het doel is om broeikasgassen tegen 2030 te halveren en de wereld veiliger en schoner te maken voor iedereen.

Met Climate Countdown to no return wordt aandacht geschonken aan de noodzaak om tot klimaatoplossingen en cultuur- en gedragsveranderingen te komen. Verschillende sprekers geven gedurende het event hun visie op dit thema. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals energie (schone stroom), vervoer, materialen, eten (gezondere voedselsystemen) en natuur.

Een van de sprekers is Daniël van der Waals van start-up Beemup. De organisatie van het TEDxNijmegen Countdown Event is nog op zoek naar enkele sprekers. Met name mensen met een uitgesproken mening over klimaatoplossingen wordt gevraagd zich als spreker te melden. In september vindt een pitchavond plaats.

NASA Space App Challenge

Van 2 tot 4 oktober 2020 vindt de NASA Space App Challenge plaats. Deze zogenoemde hackathon heeft als thema Take Action en is bedoeld om creatieve, innovatieve geesten met interesse voor ruimtetechnologie en NASA-missies samen te brengen. Het event vindt plaats gedurende de internationale World Space Week.

Meer over Nijmegen

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail