Fieldlab-Ede-Energy-duurzaam

Defensie test duurzame energie in Fieldlab Ede

Volgens Defensie is een militair kamp goed te vergelijken met een dorp: er is behoefte aan water, voedsel en energie. Waar mensen in een dorp hun stroom gewoon uit het stopcontact krijgen, moeten militairen werken met dieselaggregaten. Dat moet anders en beter. Bart Linsen, adviseur kortcyclische innovatieve oplossingen, legt uit dat de energietransitie voor Defensie een heikel punt is.

“In Afghanistan bouwden we basiskampen die niet duurzaam waren. Voor energie waren we afhankelijk van een brandstoflijn uit Pakistan. Dat is niet alleen duur, je bent ook erg afhankelijk van die ene aanvoerlijn. Voor Defensie is de energietransitie niet alleen een duurzame, maar ook een veilige oplossing.”

Deze zoektocht naar onafhankelijk worden van een toevoer van fossiele brandstoffen is onderdeel van een groter project van Defensie: Smart Base. Samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen is Defensie op zoek naar een veilige en duurzame militaire basis in uitzendgebieden. Bedrijven worden uitgenodigd om te laten zien hoe zo’n toekomstbestendige militaire basis eruit zou moeten zien.

Innovatie op vier terreinen

De aanjager van het project is de Defensie-afdeling Innovatie. Het doel is om een basis in te richten die eenheden helpt dominant te zijn en te blijven. Om dat te bereiken werkt Defensie niet alleen samen met innoverende ondernemers, maar ook met een aantal kennisinstellingen. Volgens Linsen wilde Defensie vroeger veel zelf doen. “Maar dat is eigenlijk geen optie. Sterker nog, de ontwikkelingen buiten Defensie gaan steeds harder. We komen dus veel verder als we innovaties samen oppakken en het onderzoek delen. De hele maatschappij heeft iets aan onze meetresultaten.”

Het Fieldlab Smart Base richt zich op vier thema’s waarin Defensie graag innoveert:

  • Bescherming
  • Energie
  • Water
  • Logistiek

Linsen: “De meeste aandacht gaat nu naar het thema Energie. Niet zo gek dus, dat we ons in Ede hebben gevestigd: het is de perfecte plek voor nieuwe innovaties op dit gebied. Er is hier zo veel kennis te vinden. Al denkende en doende leren we steeds meer over innovaties die we nodig hebben voor het nieuwe basiskamp.”

De vier thema’s zorgen samen voor het basiskamp van de toekomst. Onafhankelijk van aanvoerlijnen voor brandstof en met een gesloten waterkringloop. Denk bij logistiek aan zelfstandige eenheden, het printen van onderdelen of preventief onderhoud. Smart Base geeft ons de kans om dit alles te onderzoeken.”

Op het terrein in Ede wil Defensie een basiskamp met vier energiesystemen neerzetten. “Met vier keer een apart systeem van opwekken, transporteren, verbruik en opslag kun je goed testen welke aanpak het beste werkt. Gebruiken we hybride aggregaten? Of werken we met waterstof? Het moet robuust en veilig zijn.”

Eerste resultaten

De zoektocht naar innovatie komt niet uit de lucht vallen. Defensie is sinds 2016 bezig met de Smart Base, eerst in Soesterberg. Nu wordt er in Ede een nieuw Fieldlab gebouwd en kunnen de eerste resultaten gepresenteerd worden. Zo werken al 17 bedrijven samen met Defensie en zijn er een aantal prototypes opgeleverd.

Een goed voorbeeld van gecombineerde innovatie is de Shaded Dome: een lichtgewicht koepel gemaakt van modern textiel. Die is heel licht, heeft een laag energieverbruik en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Deze innovatie valt op die manier in meerdere thema’s.

De Protective Shelter is een goed voorbeeld van een innovatie binnen het thema Bescherming. Het gaat hier om een snel op- en af te bouwen beschutting die scherf- en kogelwerend is. De Shelter is opblaasbaar, dus het opbouwen gaat heel snel. In totaal zijn er nu acht afgeronde projecten binnen het Fieldlab.

Veel meer innovatie

De Shaded Dome en Protective Shelter zijn maar twee voorbeelden van de vele onderzoeken die lopen op het terrein Ede-Driesprong. “Defensie is van oudsher een groot leerbedrijf. Elke militair die hier binnenkomt, leiden we op. We willen daarom ook een OT&S-loods (Opleiden, Trainen en Simulatie) bouwen waarin we met onder andere VR, AR en Synthetic Wrapping gaan testen.”

Ook op het gebied van robotica en autonome systemen wordt er veel onderzoek gedaan. “Dat doen we in Oirschot. Denk bijvoorbeeld aan autonoom gewondentransport: drones die gewonde soldaten ophalen. Zo maak je de medische keten korter en heb je minder mensen nodig om gewonde personen snel naar een medische hulppost te vervoeren.”

Op zoek naar meer partners

Vanwege de eerste mooie resultaten is Defensie op zoek naar meer partners. “We willen nog meer stappen zetten op dit gebied. Uiteindelijk willen we naar een echt basiskamp toewerken, met mobiele infrastructuur. Dan gaan we voorbij het praten en naar het doen.”

Volgens Linsen is de samenwerking met het mkb uit de regio en de gemeente Ede niet meer dan logisch. “Als wij eenmaal een zelfvoorzienend basiskamp hebben ontwikkeld, kunnen we dat vertalen naar woonwijken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat heel Nederland iets aan ons onderzoek heeft.”

Bent u benieuwd naar andere innovatieve Energy-projecten in Lifeport? We verzamelen op onze website al het relevante nieuws uit de regio!

Meer over Energy in Lifeport

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail