Pilot De Groene Club ook in Gelderland

Dertig sportverenigingen uit Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland hebben samen gesproken over het verduurzamen van hun clubgebouwen. Daarbij is de ambitie uitgesproken om in 2018 ten minste één grote verduurzaming door te voeren per club als pilot voor De Groene Club.

De Groene Club

De clubs zijn verenigd in De Groene Club, een initiatief van KNVB, KNHB en de KNLTB om verenigingen te verduurzamen. Uit Gelderland doen de de voetbalclubs DIO’30, FC Eibergen, Valleivogels, VV DSC, VV Ruurlo, VVO Velp en VVOP Voorthuizen, de tennisclub LTC De Paasberg en de hockeyclubs Overbetuwe en NMHC Nijmegen mee aan de verduurzaming.

In december dit jaar wordt er bij de verenigingen een energiescan gedaan, op basis waarvan zij een een advies voor verduurzaming voor 2018 krijgen. Dit kan onder andere zijn door het aanbrengen van (betere) isolatie, led-verlichting of het opwekken van energie via zonnepanelen.

Ambities

De Groene Club is opgericht, omdat veel verenigingen worden gedraaid door vrijwilligers die niet altijd de benodigde kennis of tijd hebben zich te verdiepen in verduurzaming. Een lagere energierekening helpt een vereniging echter bij het behouden of verkrijgen van een gezondere financiële positie.

Uiteindelijk wil men met de resultaten van de pilot omzetten naar praktische voorstellen voor alle verenigingen. In drie jaar tijd is het de bedoeling dat minimaal honderdvijftig verenigingen per provincie zich verduurzamen. Er zijn zo’n 24.600 sportverenigingen in Nederland.

→ Meer informatie over De Groene Club en financieringsmogelijkheden voor sportclubs vindt u op de website van de KNVB

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail