SafeDrivePod Corona-Tracer; Hannover Messe 2019, hannover messe

SafeDrivePod zoekt voortrekkers voor Corona-Tracer

Innovatieve bedrijven grijpen de coronacrisis aan om hun product(en) op een slimme manier anders in te zetten. Zo introduceerde SafeDrivePod B.V. uit Oosterbeek onlangs de Corona-Tracer, een volledig anoniem, maar vooral cruciaal hulpmiddel om werkgevers én werknemers onder alle omstandigheden veilig door te laten werken.

Paul Hendriks

Paul Hendriks is mede-oprichter van SafeDrivePod B.V.

Zo’n drie en een half jaar geleden richtten Paul Hendriks en Erik Damen SafeDrivePod B.V. op, als antwoord op die ‘andere’ pandemie: smartphonegebruik in het verkeer. Sindsdien leverden de mannen in totaal ongeveer 105 duizend ‘SafeDrivePods’, veelal aan multinationals in 26 landen. “Onze Bluetooth-sensor-oplossing maakt het absoluut onmogelijk om tijdens het rijden de smartphone te gebruiken, behalve navigeren en handsfree bellen”, vertelt Paul Hendriks. “De sensor ‘zegt’ dat je op een plek bent waar je niet mag appen, trilt op het moment dat je in beweging komt en vergrendelt vervolgens automatisch de telefoon. Allemaal zonder gebruik van GPS.”

De meeste Nederlandse bedrijven hebben nog niet over dit thema nagedacht.

Hier moeten we wat mee

Wat de sensor óók kan, is afstand meten via Bluetooth Low Energy. Hendriks: “Toen de coronacrisis uitbrak, er een paar projecten vertraging opliepen en we opeens allemaal spraken over de anderhalvemetersamenleving, wisten we: ‘hier moeten we wat mee’. In no time hebben we nieuwe software geschreven, getest, ontwikkeld en ingebouwd. De naam was snel gevonden: Corona-Tracer.”

De Corona-Tracer

De Corona-Tracer is veilig, volledig anoniem, eenvoudig te dragen en in eerste instantie bedoeld voor het bedrijfsleven. “Er komt geen server of cloud aan te pas”, vertelt Hendriks. “Het is een standalone computertje, met een chip en een MAC-adres. Komen mensen binnen anderhalve meter van elkaar, dan slaat de sensor het MAC-adres van de ander automatisch op. Elke dag, steeds opnieuw. Alleen de vertrouwenspersoon en bedrijfsarts weten wie bij welk MAC-adres hoort, verder niemand.”

Gewoon doorwerken

De Corona-Tracer bewijst zich in de dagelijkse werkpraktijk zodra iemand zich ziekmeldt bij de bedrijfsarts vanwege coronaverschijnselen. “De vertrouwenspersoon leest hierna de tracer van de betreffende werknemer uit”, aldus Hendriks. “Meteen is duidelijk welke medewerkers hoe vaak binnen anderhalve meter zijn geweest van hun zieke collega en mogelijk ook zijn besmet. Zij krijgen een telefoontje van HR met de vraag om thuis te blijven of zich te laten testen. Alle anderen kunnen gewoon doorwerken. Zij staan immers niet op de lijst, dus hun kans op infectie via de betreffende medewerker is nihil.”

Russische roulette

En juist daarin schuilt een grote meerwaarde, volgens Hendriks. “Nederland komt weer op gang. Bedrijven gaan opnieuw het speelveld op, ook de organisaties die de afgelopen periode overheidssteun kregen. Veel werkgevers nemen voorzorgsmaatregelen, in de vorm van desinfecterende handgels, speciale looproutes, andere werktijden, papieren handdoekjes, lift- en andere protocollen. Wat prima is, maar bedrijven die geen betrouwbaar antwoord kunnen geven op de vraag wie nog méér besmet kan zijn dan de persoon die zich ziekmeldt met coronaklachten, hebben een enorm probleem. Er ontstaat paniek, complete afdelingen worden naar huis gestuurd. Of erger: de hele zaak wordt gesloten. Het ‘niet weten’ is een vorm van Russische roulette. Met de Corona-Tracer speel je op safe. Het is een cruciaal hulpmiddel, voor werkgevers én werknemers.”

Het ‘niet weten’ is een vorm van Russische roulette.

Zoeken naar voortrekkers

De interesse voor de Corona-Tracer komt dan ook flink op gang, vooralsnog vooral in het buitenland, vertelt Hendriks: “We hebben bestellingen binnengekregen van verschillende autofabrikanten en IT-organisaties. Verder zijn we in gesprek met een aantal andere internationale spelers. Het wachten is op de eerste grote orders uit eigen land, want de Nederlandse BV is de belangrijkste BV. Ook voor ons. De meeste Nederlandse bedrijven hebben nog niet over dit thema nagedacht, merk ik tijdens gesprekken. Doen ze dat wél, dan gaat er eerst een speciale werkgroep mee aan de slag. Terwijl juist snelle actie nodig is. Wij zijn goed in het ontwikkelen, maken en deels vermarkten van ons product. Net als bij de SafeDrivePod zoeken we bedrijven die een voortrekkersrol willen vervullen, zoals verzekeraars of andere organisaties met een hoog verantwoordelijkheidsbesef. Of dat regionale spelers kunnen zijn? Waarom niet? Uiteindelijk hebben we allemaal een zorgplicht.”

Dit artikel is onderdeel van editie 4 van de Regionale Monitor De impact van de coronacrisis op de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Lees hier alle artikelen uit de monitor.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail