corona teststaafjes

Mkb-bedrijf Oceanz uit Ede leverde waardevolle prestatie in coronamaanden met 3D-printen

“Het was een achtbaan”, zegt Oceanz-directeur Erik van der Garde. Nu is alles iets meer terug naar normaal voor de Edese specialist in het 3D-printen van onder andere medische producten. Oceanz produceerde in opdracht van het RIVM in korte tijd maar liefst 375.000 corona-teststaafjes. En dat was niet het enige.

Erik van der Garde, directeur Oceanz

“Het is nu een beetje gekalmeerd”, zegt Van der Garde. “Heel Nederland is in een rustiger vaarwater gekomen en dat geldt ook voor ons. De echte hectiek is weg.” Meerdere weken lang liep iedereen bij het bedrijf de benen uit het lijf om in totaal 375.000 teststaafjes te produceren. Van der Garde: “Toen minister Hugo de Jonge het in een persconferentie had over het opschalen van 7.000 naar 30.000 teststaafjes per dag, had hij het eigenlijk over ons. In een paar dagen tijd hebben we de hele supplychain neergezet, met het produceren, steriliseren en verpakken van de staafjes.” Begin mei had de overheid voldoende voorraad en zat de taak van Oceanz erop.

De cohesie bij ons team is bijzonder groot. Ook in deze weken stelde iedereen zich heel flexibel op.

Oceanz is gecertificeerd om medisch te produceren en kon snel inspelen op de vraag die ineens ontstond. Daarom belde Hugo de Jonge uiteindelijk niet naar bijvoorbeeld Delft, Eindhoven of Enschede, maar naar Ede. Het bedrijf kon aan de wensen voldoen, mede door heel hard te werken. “De cohesie bij ons team is bijzonder groot. Ook in deze weken stelde iedereen zich heel flexibel op. Misschien komt die betrokkenheid omdat iedereen uit de buurt komt. Het gaf een heel goed gevoel om in die fase echt iets te kunnen betekenen voor het land.”

Kansrijk

Het was niet het enige coronagerelateerde product dat in Ede uit de 3D-printers kwam. Dat gold ook voor faceshields, mondmaskers, mask straps om het dragen van mondkapjes comfortabeler te maken, hygiënische sleutelhangers – met name bedoeld voor hulpdienstmedewerkers – deurklinken die je makkelijk met je arm kunt openen. “We kregen heel veel aanvragen. Sommige waren leuk, maar minder kansrijk. Andere waren niet alleen kansrijk, maar dragen tevens bij aan de gezondheid in Nederland.”

Met name vanwege de productie van de teststaafjes kreeg Oceanz veel media-aandacht en andere publiciteit. Van der Garde heeft dan ook het gevoel dat dit nieuwe deuren kan openen. “Als je zo’n prestatie hebt geleverd, dan zingt dat rond. Dat leverde al een aantal nieuwe relaties op.”

Dat een mkb-bedrijf uit Ede toch even een landelijke speler is geweest vind ik erg mooi. Ede en omgeving mogen soms best wat trotser zijn.

Mooie regio

“Als regio Ede hebben we normaal gesproken natuurlijk minder in de melk te brokkelen”, geeft Van der Garde aan. “De aandacht gaat té vaak uit naar andere techregio’s en minder naar de Foodvalley. Dat een mkb-bedrijf uit Ede toch even een landelijke speler is geweest vind ik erg mooi. Ede en omgeving mogen soms best wat trotser zijn. We hebben misschien niet de tech-uitstraling die andere gebieden claimen, maar het is een mooie regio waar echt heel veel gebeurt. Ik vind dat we er met zijn allen meer uit kunnen halen dan we nu doen.”

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail