Corona Ondernemerspanel Gelderland; coronacrisis binnenstad

Groot onderzoek: kwart Gelderse ondernemers vreest voor voortbestaan

Meer dan de helft van de Gelderse ondernemers noemt de gevolgen van de coronacrisis ernstig tot zeer ernstig. Bijna een kwart vreest voor het voortbestaan. Dat zijn een paar van de conclusies van het eerste onderzoek van het Corona Ondernemerspanel, een initiatief van VNO-NCW Midden, MKB Nederland Midden, Oost NL en de provincie Gelderland.

Corona Ondernemerspanel Gelderland

Ruim 1300 ondernemers, van allerlei groottes, hebben in de tweede helft van april meegedaan aan het eerste Corona Ondernemerspanel. Het doel van de initiatiefnemers is om input te verzamelen waardoor er snel en goed kan worden gereageerd op de gevolgen van de coronacrisis. De eerste resultaten dienen vooral als nulmeting. Voor en na de zomervakantie vinden er nieuwe onderzoeken plaats.

Uit de eerste cijfers blijkt onder andere dat 54 procent van de ondervraagde bedrijven de gevolgen van de crisis als ernstig tot zeer ernstig omschrijft. 24 procent van hen ziet zelfs het voortbestaan van het bedrijf de komende twaalf maanden in gevaar komen. Bijna een derde voorziet gedwongen ontslagen. Zelfstandigen en de horeca worden het hardst getroffen, zo blijkt ook uit het onderzoek. Bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers blijft het omzetverlies vaak beperkt tot maximaal 20 procent. Twee op de drie ondernemers maakt gebruik van de landelijke noodmaatregelen. Over die hulpmaatregelen zijn ze gematigd positief.

Aanpassingen

Een deel van de ondervraagde bedrijven denkt na over de anderhalvemetereconomie. Een derde van hen zegt bezig te zijn de brancherichtlijnen in te voeren of heeft dat al gedaan. Een even grote groep maakt een plan om het bedrijf straks weer beperkt open te kunnen stellen. De aanpassingen hebben grote impact op de bedrijfsvoering, zo laten ze weten. Vooral de horeca ziet aanpassen als nagenoeg onmogelijk.

Dit inzicht helpt ons om te bepalen hoe we als provincie de stap kunnen zetten richting het herstellen van de regionale economie”, laat Christianne van der Wal, gedeputeerde namens de provincie Gelderland weten. “De coronacrisis heeft echt ingrijpende gevolgen in de economische structuur van Gelderland, maar toont ook de behoefte aan verbondenheid en samenwerking richting het heropenen van bedrijven in de komende maanden”, zegt Martin Ruiter, de voorzitter van VNO-NCW Gelderland.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail