Connectr op IPKW

Connectr: human capital voor de energietransitie, nog sneller graag!

Connectr – Energy innovation is hard bezig om onderwijs en beroepspraktijk in de energiesector op elkaar aan te sluiten, met als doel de energietransitie te versnellen. The Economic Board sprak met directeur en civic entrepreneur Jeroen Herremans en programmaleider onderwijs en onderzoek Erik Folgering. Hoe zetten zij zich in om opleiders en bedrijfsleven samen te laten werken aan de transitie?

De energietransitie moeten we met z’n allen doen. En dat betekent dat naast slimme uitvindingen vanuit de universiteiten, toegepast gemaakt vanuit het hbo, we ook op mbo-niveau moeten zorgen dat alles geplaatst, uitgevoerd en onderhouden kan worden“, zegt Jeroen Herremans.

Wervende hybride leeromgevingen in innovationlabs

Afgelopen week bezochten tien directeuren van mbo’s uit de regio Industriepark Kleefse Waard. Ze waren geïnteresseerd in de samenwerking tussen studenten en bedrijven die plaatsvindt in de verschillende labs op het terrein. Herremans: “Het feit dat er zo meteen een fysieke plek is, waar je kan zien wat er allemaal is, dat gaat helpen. Vmbo- en mbo-studenten kunnen zien: dat is een wereld, die is heel gaaf, daar wil ik bij betrokken zijn.”

Daarom worden de labs uitgebreid: “Naast het H2-lab, het Powerlab en het Mobilitylab zijn we nu bezig met het inrichten van het Waterstof Fieldlab. Dit is in het demonstratiegebied buiten op IPKW. Hier kunnen studenten bijvoorbeeld zien wat hun rol zou kunnen zijn op een evenement, bij het gebruik van mobiele uitstootvrije generatoren. Het is heel belangrijk om concreet te maken hoe de praktijk eruit ziet.

Folgering, die vanuit de HAN al enige jaren werkt aan het vormen van hybride labs op IPKW vertelt: “Ook middelbare scholieren komen op IPKW een workshop doen van een dagdeel. We merken dat er minder uitval is onder eerstejaars studenten. Ze kiezen bewuster voor techniek en komen op studierichtingen die ze nog niet kenden en die heel goed blijken te passen bij hun idealen.”

Daarnaast zijn studenten en hoogleraren van de TU Delft aanwezig op IPKW, waar ze werken aan  verschillende onderzoeksvragen. Herremans: “We willen die slimme ideeën nú naar toepassing gaan brengen en demonstreren hoe het werkt. Zodat de markt ziet dat je het al kunt toepassen”.

Gericht op-, bij- en omscholen met de focus van Connectr

De sector staat onder druk, voor iedere werknemer zijn er drie banen in de energie. Daarbij worden werknemers echter geconfronteerd met snelle veranderingen. Hierover vertelt Folgering: “Een nog veel grotere groep dan de schoolverlaters die een opleiding instromen, bestaat uit volwassenen die al in energiebedrijven werken, maar met nieuwe technologieën te maken krijgen. En ook carrièreswitchers, die willen helpen met de transitie, zijn talrijk.”

Hiervoor brengt Folgering bedrijven en opleiders, zowel hogescholen als commerciële aanbieders, bij elkaar. “De focus die Connectr heeft in de energietransitie, geeft ook focus aan de trainingen. We zijn nu bijvoorbeeld bezig om partijen die zich bezighouden met laadinfrastructuur een pakket aan opleidingen aan te bieden, die zowel door hun monteurs als hun service-engineers gevolgd kunnen worden. Zo kunnen werknemers heel gericht en zonder onnodige tijdsinvestering bijspijkeren of instromen, waarbij ze elkaars wereld beter leren kennen. Dat verbetert ook de processen binnen een organisatie, zodat de werkgever ‘minder meer’ mensen nodig heeft.”

Herremans vult aan: “Dat is het cruciale, ‘minder meer mensen’. Al zou morgen iedereen in de energie willen werken, dan zijn het er waarschijnlijk nog te weinig. Dus we moeten ook slimmer gaan werken. We moeten mensen daarmee leren omgaan en laten zien wat er aan zit te komen!”

Meer over Connectr

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail