nijmegen investeert; Oost NL CoL update; Logistics Valley Helpt; Joris Knoben

Oost-Nederland ontvangt veertig miljoen euro aan steun door COL

Tot 1 juli hebben negentig innovatieve start-ups, scale-ups en mkb’ers in Oost-Nederland een Corona-OverbruggingsLening (COL) ontvangen. Gezamenlijk ontvangen zij naar verwachting bijna veertig miljoen euro. Dat blijkt uit de tussentijdse rapportage die Techleap.nl, die de COL-portal beheert en analyseert, op 11 augustus 2020 publiceerde. Landelijk gezien werd de COL aan meer dan zeshonderd start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers verstrekt met een geschat totaalbedrag van 217 miljoen euro.

De COL is een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) beschikbaar gesteld noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb’ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door het coronavirus. De leningen worden door Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) verstrekt.

Regionaal

In Oost-Nederland wordt de COL verstrekt door Oost NL. “Start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers zijn cruciaal voor de innovatiekracht en het toekomstige verdienvermogen van (Oost-)Nederland. Deze groep ondervindt grote gevolgen van de crisis en kan vaak geen beroep doen op andere regelingen”, vertelt Wendy de Jong, algemeen directeur bij Oost NL. Ze vervolgt: “We zijn trots dat we als Oost NL aan deze bedrijven de COL kunnen verstrekken. Daarmee blijven innovatieve ondernemers in Gelderland en Overijssel in staat hun producten en diensten te ontwikkelen. Zo gaat er geen kennis verloren en blijft werkgelegenheid behouden voor bedrijven die werken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.”

De COL bood de uitkomst voor onder anderen het Wageningse bedrijf Foodcase International. Het bedrijf levert lang houdbare, bevroren en verse voeding aan de luchtvaartindustrie. Toen bleek dat de luchtvaart door de coronacrisis langere tijd op slot zou blijven kwam het voortbestaan van Foodcase in gevaar, maar onder meer door de COL wist het bedrijf er bovenop te komen.

Lees hier het interview met de CEO van Foodcase Wilbert de Louw over de steun van Oost NL, het Corona Rebuild Programma en de COL

Landelijk

In Nederland vroegen in totaal bijna 1.800 bedrijven meer dan 630 miljoen euro aan via de COL. Volgens de prognose wordt uiteindelijk rond de veertig procent toegekend en wordt er 217 miljoen euro uitgekeerd. In totaal heeft het kabinet driehonderd miljoen euro beschikbaar gesteld. Naar verwachting wordt de resterende 83 miljoen euro voor 1 oktober, de einddatum van de COL, uitgekeerd.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail