Club Goud Contactloze buitenconcerten

Contactloze Buitenconcerten Nijmeegse Club Goud nationaal succes

Nu verpleeghuizen door de coronacrisis zijn gesloten en activiteiten (bijna) niet doorgaan, staan vaak al eenzame bewoners er helemaal alleen voor. Hoog tijd voor spontane actie vond Club Goud dat met haar Contactloze Buitenconcerten de juiste snaar weet te raken.

Ongeveer de helft van alle locaties bevindt zich in de regio, de andere helft erbuiten. Zo hebben we bijvoorbeeld ook acht aanmeldingen uit Groningen gekregen.

Sinds Club Goud in 2017 van start ging, organiseert de Nijmeegse sociale onderneming bijzondere activiteiten, gekke samenwerkingen en alternatieve vormen van communicatie om een nieuwe generatie vrijwilligers bij de ouderenzorg te betrekken. Dat is allesbehalve een overbodige luxe, vertelt Club Goud-projectleider en -initiator Moniek van Daal. “Veel ouderen hebben geen of weinig contact met andere mensen en komen daardoor verder van de maatschappij af te staan. Met Club Goud willen we oud en jong met elkaar verbinden, door uit te gaan van een nieuwe terminologie en andere beeldvorming. Over eenzaamheid praten we nooit, wél over nieuwe vrienden maken.”

Daarin slaagt Club Goud wonderwel, getuige de 72 activiteiten die het de afgelopen drie jaar met hulp van 233 vrijwilligers voor bijna 800 ouderen organiseerde. Van Daal: “We zijn erop gebrand om zoveel mogelijk met andere partijen samen te werken, krachtige coalities te sluiten. Bij ZZG zorggroep bijvoorbeeld loopt ons maatjesprogramma dat we organiseren met poppodium Doornroosje. Met zo’n sterk merk in je gelederen heb je meteen een enorm bereik.”

Gouden idee: Contactloze Buitenconcerten

Club Goud Contactloze buitenconcerten

Het initiatief Contactloze Buitenconcerten slaat aan in heel Nederland. © Foto Cees van Keuken

En dat bereik komt, zeker nu in tijden van coronacrisis en bijkomende ongemakken, meer dan van pas. Op de dag dat ze hoorden over de sluiting van alle verpleeghuizen, lanceerden Van Daal en haar collega’s meteen de (succesvolle) digitale kaartenactie ‘lieve wensen voor oudere mensen’, niet veel later gevolgd door nog een initiatief: de Contactloze Buitenconcerten:

Een van de zorgmedewerkers die we hadden gemaild over ons digitale postplan, vroeg ons of het ook niet leuk zou zijn om een buitenconcert te organiseren dat bewoners vanachter hun raam konden beluisteren en bekijken. Ik vond het een gouden idee. Op maandagochtend 16 maart postte ik een Facebook-bericht dat ik artiesten zocht, op dinsdagmiddag was het eerste concert. Zo snel kan het gaan, mede dankzij de aandacht van landelijke media die het meteen oppikten.”

Speciale donatiepagina

Een kleine week later heeft Van Daal een lijst met 63 verpleeghuislocaties die ook een buitenconcert willen en zo’n veertig enthousiaste artiesten. “Ongeveer de helft van alle locaties bevindt zich in de regio, de andere helft erbuiten. Zo hebben we bijvoorbeeld ook acht aanmeldingen uit Groningen gekregen. Club Goud organiseert belangeloos alle concerten, maar ze kosten wel geld, omdat we onder meer de techniek en aankleding verzorgen. Op onze website is een speciale donatiepagina ingericht voor mensen die het initiatief willen ondersteunen.”

Lees hier hoe u Club Goud kunt ondersteunen

Activiteiten gaan door

Net als voor veel andere organisaties is het ook voor Club Goud momenteel wat minder business as usual. Toch laten Van Daal en haar collega’s zich niet door de crisis uit het veld slaan. “Op onze agenda staan een nieuw groot maatjesproject, een eendaagse kunstexpo en een cursus moderne dans voor ouderen. Het wordt een uitdaging die allemaal te organiseren, zeker nu verpleeghuizen voorlopig dicht blijven. Maar ze gaan door, in welke vorm ook. Juist omdat het nu zo belangrijk is.”

© Hoofdfoto: Hans de Groot

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail