Semicon, CITC, Regio Deal

CITC: de ambities

In Nijmegen slaan toonaangevende partners in health en high tech de handen ineen om bedrijven bij elkaar te brengen. Met het Chip Integration Technology Centre (CITC) brengen zij samen de broodnodige ontwikkelingen in chipintegratie tot stand.

Technologische innovaties met invloed op het dagelijks leven nemen exponentieel toe. Mensen worden steeds ouder, wat vraagstukken meebrengt rond voedselvoorziening, volksgezondheid en energieverbruik. Producten die hiervoor ontwikkeld worden zijn steeds vaker smart. En als ze dat nog niet zijn dan worden ze dat wel in de toekomst. “Er is geen smart mogelijk zonder chips”, weet Barry Peet, managing director van Business Cluster Semiconductors Nederland (BCSEMI NL), het treffend te brengen.

Chipintegratie?

Het CITC heeft niet tot doel om zelf te produceren maar om nieuwe technologische ontwikkelingen in de chipintegratie tot stand te brengen. Uiteindelijk gaat het CITC de realisatie van chip tot een volwaardig eindproduct versnellen.

Om een chip te kunnen gebruiken als product heeft hij een omhulling nodig. Chipintegratie gaat om de materialen, het equipment en de processen die nodig zijn om een chip te omhullen. Een dergelijke omhulling isoleert en beschermt de chip en verbindt deze met zijn omgeving. De omhulling zelf bestaat echter uit verschillende soorten materialen die met elkaar verbonden moeten worden. Om dit goed voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat het op een betrouwbare manier gebeurt.

Open innovatiehub

Volgens de partners van het CITC bevindt de kennis om deze ontwikkelingen mogelijk te maken zich in Nijmegen en omgeving. De ideale plek dus om een open innovatiehub neer te zetten waar partijen samenwerken aan de ontwikkeling van chipintegratie. Dit kan diverse positieve effecten hebben, op onder meer werkgelegenheid en op imago en aantrekkelijkheid van de regio.

In het CITC zal namelijk ook gewerkt worden aan talent development. Folkert Potze, directeur van het Technovium: “Bedrijven op de Novio Tech Campus en de studenten van het ROC hebben onlangs al kennis gemaakt. Beroepsonderwijs in het algemeen, en middelbaar beroepsonderwijs in het bijzonder, staat of valt met de vraag of de opleidingen arbeidsmarktrelevant zijn. Deze ontwikkelingen gaan razendsnel. We moeten ervoor zorgen dat het onderwijs mede-geladen wordt door onderwerpen die hier relevant zijn.”

Relatie OnePlanet en CITC

Tegelijkertijd met de totstandkoming van het CITC, landt er een ander initiatief in Gelderland: OnePlanet. Roland Nordbeck, provincie Gelderland en secretaris Novio Tech Campus, legt uit hoe de relatie OnePlanet en CITC gezien moet worden: “CITC heeft een eigenstandige positie. Als je kijkt naar OnePlanet, dan gaat dit over de gezondheid van morgen. De chips die je hiervoor nodig hebt, kunnen ontwikkeld worden in het CITC.”

OnePlanet denkt na over applicaties en het ontwerp van de elementen die bij elkaar moeten komen om de applicatie te laten doen wat je wilt. Bij het CITC wordt nagedacht over de techniek die daarvoor nodig is. Nordbeck: “Het heeft alles te maken met wederkerigheid: het een kan niet zonder de ander bestaan. Wanneer je een huis laat ontwerpen door een architect, dan kan de architect dat alleen doen met kennis en verstand van zaken van de materialen die hij hiervoor nodig heeft. Dat krijgt hij van een aannemer.”

Wethouder bij de gemeente Nijmegen, Monique Esselbrugge: “Als we het niet nu hier voor elkaar krijgen, dan gebeurt het morgen in Azië. CITC is de missing-link in het huidige ecosysteem. Stel dat het CITC én een deel van OnePlanet zich hier op de campus in Nijmegen vestigen, dan heb je echt goud in handen.”

Ook interessant

imec.istart komt naar Nederland: kansen voor technische start-ups

Versnellingsprogramma imec.istart onderweg naar Gelderland

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail