Cirkel 2020 circulaire prijs Rijk van Nijmegen 2020

ORGA architect wint circulaire prijs Rijk van Nijmegen 2020

De Circulaire Raad van RvN@ reikt de Cirkel uit aan ondernemers die op een duurzame manier hun circulair ondernemen. De winnaar van de Cirkel 2020 is architectenbureau ORGA uit Nijmegen. Wethouder Economische zaken van de gemeente Berg en Dal en juryvoorzitter Sylvia Fleuren, overhandigde de prestigieuze prijs tijdens het Circulaire Economie Festival 2020.

Daan Bruggink, oprichter van ORGA architect, ziet de Cirkel 2020 als een erkenning: “Dit is ons vliegwiel om te blijven aantonen dat we duurzaam, ecologisch kunnen bouwen. Al onze natuurlijke materialen geven we na gebruik terug aan de natuur. Dat geeft een juiste balans tussen leven, wonen en werken.” Hij benadrukte het belang om in de toekomst in gezonde, circulaire gebouwen te wonen.

Circulaire Economie Festival 2020

Initiatiefnemer van de prijs, RvN@ Circulaire Raad, wil een traditie in gang zetten. De raad heeft daarom deze eerste award opgedragen aan voormalig ARN-directeur Gerard van Gorkum.

Het jaarlijks Circulaire Economie Festival werd dit jaar live gestreamd vanuit afvalenergiecentrale ARN. ARN is zelf ook een toonaangevend bedrijf op het gebied van circulariteit door afvalstromen om te zetten in nieuwe producten, bijvoorbeeld luiers tot kunststofkorrels, biogas en kalium.

Ons project Luierrecycling is een prachtig voorbeeld van het vergroenen van afval. Verbranden was daarbij onze springplank voor recycling. Deze transitie ronden we medio 2021 af als ook onze laatste afvalreactor volledig operationeel is. ARN verwerkt met dit project jaarlijks 75 miljoen luiers en incontinentiematerialen. Dat is 15.000 ton minder CO₂-emissie. Daarnaast verbranden we specifieke materialen. Denk aan alle gebruikte beschermingsmaterialen die in de keten door mogelijke besmetting niet hergebruikt worden”, ligt ARN-directeur Rutger Jan Pessers toe.

De Cirkel 2020

Wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen prees in haar bijdrage tijdens het Circulaire Economie Festival de integrale benadering van de Groene Metropoolregio in het duurzaamheidsvraagstuk. “We benutten volop de kracht van het bedrijfsleven, kennisinstellingen én burgers voor onze energietransitie. Zo heeft Nijmegen het laagste percentage restafval in Nederland. Op deze manier levert iedereen een bijdrage aan het verduurzamen van de stad. Dat doe je samen.”

Andere genomineerden voor deze circulaire prijs, naast de winnaar ORGA, waren duurzame auto-onderdelenspecialist Bart Ebben uit Malden en het Nijmeegse FAIR Coffins, dat ecologische uitvaartkisten produceert.

Meer over circulaire economie

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail