Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie; Circulaire Raad; Circulair, Trouw Duurzame 100 2018; Innovatieklimaat

Circulaire Raad geeft circulaire economie in de regio een boost

De komst van de Circulaire Raad en een nieuwe online kennishub in Rijk van Nijmegen zijn de perfecte aanjagers voor de circulaire economie in de regio. Wij spraken met programmadirecteur Bernd Hendriksen over deze ontwikkeling.

Boegbeelden circulair programma circulaire raad

© RvN@ / Chrisje Staal

De Circulaire Raad is een nieuw orgaan waarin de triple helix, overheid, onderwijs en ondernemers, samenkomen om zich te verbinden en committeren aan concrete circulaire projecten. In de raad zitten bestuursleden en ondernemers van de gemeenten Beuningen en Nijmegen, ARN, Dar, KlokGroep, MARN, Rabobank, HAN University of Applied Sciences, Radboud Universiteit, Radboudumc, RvN@ en TNO.

Aanleiding Circulaire Raad

Volgens programmadirecteur Bernd Hendriksen van OrangeX zijn er drie redenen voor het opzetten van de Circulaire Raad. “Allereerst willen we projecten écht gaan uitvoeren. In de regio zijn heel veel goede ideeën, maar ze blijven nog te vaak hangen. Dat komt omdat de juiste mensen en juiste partijen er niet bij betrokken zijn, of door een gebrek aan geld. Daar kunnen we wat toevoegen.”

De tweede reden heeft met marketing te maken. “We willen met de Circulaire Raad het verhaal over de bühne krijgen. De regio mag soms wat minder bescheiden zijn. We willen laten zien wat er hier op dit vlak allemaal gebeurt, zodat burgers, ondernemers maar ook de mensen in Den Haag en Brussel dat kunnen zien.” De derde aanleiding spreekt voor zich. “De circulaire economie biedt kansen op nieuwe banen in de regio. Die willen we benutten. Ook willen we de duurzaamheidsdoelen halen.”

Kennishub

Tegelijkertijd met de Circulaire Raad werd een ondersteunende online kennishub gelanceerd. Die is te vinden via startpuntcirculair.nl. Op dat via RvN@ ontwikkelde platform zijn circulaire projecten, producten, programma’s, subsidieregelingen, nieuws en evenementen te vinden. “Daarmee kanaliseren we alles wat met circulair te maken heeft”, geeft Hendriksen aan. “Het is hét kanaal voor circulaire economie in de regio. Dat combineren we met fysieke bijeenkomsten, waarvan we er nu al twee hebben gehad.”

We willen met de Circulaire Raad het verhaal over de bühne krijgen. We willen laten zien wat er hier op dit vlak allemaal gebeurt, zodat burgers, ondernemers maar ook de mensen in Den Haag en Brussel dat kunnen zien

De regio staat er goed op als het om de circulaire economie gaat, vindt Hendriksen. Zoals hij echter al zei, zijn er zowel in de uitvoering als op het gebied van marketing nog stappen te zetten. “Vooral bij het opschalen van projecten is nog winst te behalen. We gaan daarom op zoek naar bestaande initiatieven die we op kunnen schalen. Ook willen we technologie slimmer inzetten. Ik hoop dat we over een jaar mooie nieuwe projecten hebben kunnen neerzetten.”

Meer over het Rijk van Nijmegen

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail