circulair bouwen

Radboud Universiteit hergebruikt sloopmateriaal Thomas van Aquinostraat

In de zomer 2018 worden de universitaire gebouwen op de Thomas van Aquinostraat in Nijmegen definitief gesloopt. Niet alles verdwijnt echter op de stort. De Radboud Universiteit laat zien welke mogelijkheden er zijn als het komt op circulair bouwen en het hergebruiken van sloopmateriaal.

De Thomas van Aquinostraat moet wijken dankzij de herinrichting van de campus. In de plaats van de lage gebouwen komt er een nieuwbouw voor de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Aan het begin van 2018 wordt gestart met het strippen van de binnenkant van de gebouwen, in de zomer volgt de daadwerkelijke sloop.

Circulair bouwen

De universiteit zegt gekozen te hebben voor nieuwbouw, omdat de gebouwen gedateerd zijn: “[Ze] voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd wat betreft onderwijs, onderzoek en energieverbruik.” Er is daarbij gekozen voor een aannemer, die heeft gegarandeerd dat de sloopmaterialen hergebruikt zullen worden: “De RU krijgt van alle afvalstromen ‘een bewijs van toepassing’ dat inzicht geeft in het hergebruik van het sloopmateriaal uit de Thomas van Aquinostraat.

Het enige materiaal wat niet hergebruikt zal worden is het asbest dat uit de gebouwen komt. Al het overige materiaal krijgt een nieuwe bestemming, al dan niet op de campus van de universiteit. Bezoekers van het nieuwe Berchmanianum parkeren straks bijvoorbeeld op de klinkers uit de Thomas van Aquinostraat.

Verder worden de stenen van de gebouwen vermalen en gebruikt als fundering van nieuwe wegen die worden aangelegd in Nijmegen en omgeving, wordt van de oude vloerbedekking nieuwe gemaakt en wordt er van het oude hout spaanplaat geproduceerd. Ook de lantaarnpalen, putdeksels, verkeersborden, prullenbakken, zitbanken en fietsbeugels krijgen een nieuwe bestemming.

Aanleg groen

Behalve het hergebruik van de materialen, wordt ook het groen dat verloren gaat vervangen. Nieuwe bomen zullen elders op de campus worden geplant. Dit gebeurt na 2020, als de bouwwerkzaamheden zijn afgerond.

Bron: Ru.nl

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail