WTC Arnhem, Groei arbeidsplaatsen, citymarketing, heel gewoon, Gelderse steden, denken en doen; start-up Arnhem

Chinese handelspost in WTC Arnhem

Onlangs openden de Chinese steden Yichang en Wuhan een handelspost in het WTC Arnhem. China is al jaren een snel groeiende economie en daarmee een aantrekkelijke markt voor ondernemers. Nederland heeft verschillende Netherlands Business Support Offices (NBSO) in opkomende Chinese regio’s. Deze ontwikkeling blijkt nu wederzijds. Chinese bedrijven vestigen zich steeds vaker in Nederland. Voor de Chinezen is de regio Arnhem en Nijmegen als handels- en kennispartner gewild, en het onlangs geopende Business Support Office moet die partnerschappen meer gaan faciliteren.

Yichang en Wuhan bieden kansen

De steden Yichang en Wuhan, beide in de provincie Hubei in het midden van China, zijn sterk opkomende regio’s. De zustersteden van Arnhem (Wuhan) en Apeldoorn (Yichang) hebben belang bij de kennisuitwisseling tussen bedrijven, instellingen en onderwijsinstituten tussen Hubei en de provincies Gelderland en Overijssel.

Onze regio is in trek vanwege vooraanstaande kennisinstituten (zoals de HAN, overigens ook steeds populairder bij Chinese studenten), hoogwaardige technologie (voedsel-, milieu- en gezondheidstechnologie) en goede verbindingen. Dit zijn overigens gemeenschappelijke pijlers. Om die reden is de stedenband dus een vruchtbare verbinding tussen twee werelden.

Handelsreis dit najaar

Wubbe Mossing Holsteijn (ondernemer en afgevaardigde van het Business Support Office) organiseert meerdere handelsreizen naar China. Doel van de handelsmissies is mede om kennis en kunde over energie- en milieutechnologie uit te wisselen.

‘Zakendoen met China’

Zo luidt één van de economische doelstellingen voor gemeente Arnhem. Inmiddels hebben meerdere Chinese bedrijven zich hier gevestigd, en niet alleen in Arnhem. Bijvoorbeeld Granch Biopack, gespecialiseerd in biologisch afbreekbare verpakkingen (gevestigd in het WTC Arnhem), en multinational Nexperia op  Novio Tech Campus in Nijmegen. Deze maand nog breidde dat bedrijf uit met enkele verdiepingen in het gebouw 52 in Nijmegen.
“Een opsteker voor de regio,” aldus Charles Smit (voormalig management NXP en nu de nieuwe directeur van Nexperia).

Gelderland globaliseert

Een opsteker voor de regio én voor de provincie. De handels- en kennisband biedt een kansrijke basis voor met name deze meest opkomende sectoren:

  • SMART Cities
  • Life Science and Healthcare
  • Milieutechnologie
  • Innovatie / High Tech
  • Agri-Food

De Kamer van Koophandel organiseerde vorig jaar nog de China Business Week en vestiging Arnhem focuste zich daarbij op Agri-Food.

Kortom; de opening van de nieuwe Chinese handelspost is een logisch vervolg op de rijke economische Chinese ontwikkeling in de regio.

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail