CapitalChange partners

CapitalChange helpt Abiom met het ontdekken van nieuwe markten

Regionale ondernemers met een groei-ambitie of de verwezenlijking van een exit-strategie kunnen op 22, 23 en 24 september kennismaken met de sparringpartners en investeerders van CapitalChange. Ondernemers die op zoek zijn naar advies en ondersteuning hebben de mogelijkheid deze groep specialisten op het terrein van groei, waarde-creatie, fusies en overnames te spreken. Ook hebben deze partners de mogelijkheid om te investeren. Een unieke kans dus. We spraken met Abiom uit Wijchen. Samen met CapitalChange werkt dit bedrijf hard om spreekwoordelijk in de Champions League te blijven spelen, maar daarnaast ook nieuwe markten te ontdekken.

Marktleider

Frank Wessels is nu twee jaar de CEO van Abiom. Hij vervult sinds 2003 diverse functies binnen het bedrijf en zag het in die tijd groeien van zes tot ongeveer honderd medewerkers. Inmiddels heeft Abiom vijf vestigingen: drie in Wijchen, één in Houten en één in België. “We begonnen ooit met het aanbieden van zakelijke GSM-abonnementen en -toestellen en het inbouwen van carkits”, zegt Wessels. Van daaruit heeft Abiom zich stap voor stap ontwikkeld tot een bedrijf met meerdere activiteiten die te maken hebben met communicatie en netwerken. Het is vooral gespecialiseerd in missie- en bedrijfskritische communicatie-oplossingen, zoals op het gebied van openbare orde en veiligheid. Wessels: “We verzorgen onder andere de totale voertuigopbouw voor een groot deel van de politie- en brandweervoertuigen en ambulances in Nederland.”

Daarnaast levert het onder meer discrete communicatie-accessoires voor mensen die onopvallend moeten blijven. Ook is vrijwel iedereen bij defensie, openbare orde en veiligheidsdiensten die gebruik maakt van het nationale C2000-systeem gestandaardiseerd op de producten van Abiom. Dat gaat via samenwerkingsverbanden en importeurschappen. Een andere doelgroep is de industrie. In veel van die segmenten is Abiom onbetwist markleider. Wessels: “We zijn vooral goed in producten bij elkaar brengen en er een totaaloplossing van maken. Dat doen we niet alleen in Nederland, maar ook veel in België en meerdere andere landen binnen en buiten Europa.”

Frank Wessels

Frank Wessels is anno 2021 twee jaar CEO van Abiom.

Lees hier meer over CapitalChange en het event in september

Nieuwe markten

Wessels weet, hoe goed het ook gaat, dat stilstand achteruitgang is. “We zoeken altijd naar nieuwe markten. Ook is het een uitdaging dat we vaak te onzichtbaar zijn. We roepen niet zo hard. Dat komt deels omdat we in ons marktsegment niet alles mogen zeggen, maar ook omdat we marketingervaring missen. We hadden hulp nodig om dat allemaal goed te regelen.”

Omdat meerdere mensen in de directie Hans Scholten al kenden, kwam Abiom bij hem uit. Hij is nu ruim een jaar lang als adviseur bij het bedrijf betrokken. Eerst wast dat nog onder de vlag van het door hem mede-opgerichte Task Ventures. Sinds februari is dat uit naam van CapitalChange. “Hij heeft veel ervaring in de ICT, dat is een voordeel. Daarnaast komt hij uit de omgeving. Het belangrijkste is echter dat we een goede klik hebben”, zegt Wessels.

Scholten: “Abiom heeft mij niet nodig om te groeien binnen hun bestaande markten. Dat kunnen ze zelf heel goed. Ik denk wel graag mee over nieuwe terreinen waarin hun kennis van pas komt. Een mooi voorbeeld is de markt van gemeenten, waar je onder andere het aantal BOA’s ziet toenemen. Je ziet dat er ook uitdagingen zijn met de communicatie in vaarwegen of de dekking in tunnels. Ik help Abiom met de eerste stappen in die markt.”

Vuurtjes aansteken

Wessels en Scholten sparren ongeveer wekelijks. Wessels: “In de eerste fase hebben we de richting bepaald en de neuzen binnen de organisatie dezelfde kant opgezet. Vervolgens pakten we praktische zaken op, zoals een vernieuwde website en een plan voor de social media. Nu maken we de salesmensen klaar voor de toekomst. We leren ze om anders te denken. Behalve veel contact houden met de huidige klanten, moeten ze ook kansen spotten. Dat blijft een doorlopend proces. Als we sparren met Hans, steken we als het ware steeds een nieuw vuurtje aan. Die samenwerking is heel prettig.” Scholten: “Abiom is kampioen in de Champions League. Ik help ze om dat te blijven en om in andere takken van sport datzelfde niveau te halen.”

Kennismaken met CapitalChange

The Economic Board geeft regionale ondernemers de mogelijkheid om op 22, 23, en 24 september kennis te maken met CapitalChange. Die vrijblijvende gesprekken zijn met name bedoeld voor bedrijven met een sterke focus op groei en waarde-creatie of bedrijven die bezig zijn met een verkoop of een ander soort exit. Ondernemers die gebruik willen maken van deze mogelijkheid, kunnen contact opnemen met Richard Dobbelmann: r.dobbelmann@lifeport.nl.

Bekijk hier ook onze two-pager.

Meer 'Best gelezen van 2019'

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail