health en hightech

Byondis: “Het nut van medicijnontwikkeling komt nu duidelijk naar voren”

Byondis, de vorige maand gelanceerde nieuwe naam voor het Nijmeegse Synthon Biopharmaceuticals, ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen voor patiënten met hardnekkige vormen van kanker en auto-immuunziekten. Het bedrijf kan zijn eigen activiteiten in de coronacrisis naar omstandigheden goed op peil houden. Tegelijkertijd waarschuwt CEO Marco Timmers dat de aandacht voor mensen met andere aandoeningen dan COVID-19 niet af mag nemen.

CEO Marco Timmers, sinds kort lid van The Economic Board, krijgt vaak de vraag of Byondis ook aan een vaccin of medicijn tegen corona werkt. “Dat doen we niet. Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is heel complex en kost veel tijd. Wij hebben, op grond van onze specifieke achtergrond en ervaring, ooit de keuze gemaakt om ons op oncologie en auto-immuunziekten te richten, en daar is ons onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma en ook onze productie op ingericht. We begrijpen het grote belang van het ontwikkelen van een coronavaccin en -medicijn, maar we kunnen dat veel beter overlaten aan de bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn.”

Timmers vindt het belangrijk dat met de focus op COVID-19, andere aandoeningen nu niet ondersneeuwen. “Het aantal coronadoden is groot, maar de impact gaat veel verder. Ik vrees dat het aantal mensen met andere aandoeningen dat overlijdt als gevolg van deze pandemie flink op gaat lopen. Bijvoorbeeld patiënten die een oncologiebehandeling nodig hebben en daar nu pas later voor in aanmerking komen. Of mensen met hartproblemen.”

Weerbaar

De coronacrisis zal in de zorgsector voor reflectie zorgen, verwacht hij. “Het is een levensechte testcase voor de flexibiliteit van de zorg en de capaciteit die er is. Hoe goed is het hele systeem en waar kunnen we dat verbeteren om in de toekomst meer weerbaar te zijn tegen zo’n uitbraak? Dat is een belangrijke vraag om in een later stadium te stellen.”

Het nut en de noodzaak van onderzoek doen naar geneesmiddelen en vaccins komt duidelijk naar voren”, geeft hij aan. “Hopelijk is dit een aanleiding om die aandacht daarvoor nog wat verder uit te breiden. Waar de grotere en middelgrote farmaceutische bedrijven meestal nog voldoende financiële armslag hebben om door te blijven gaan met hun onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s, is het ook goed om te beseffen dat kleinere start-ups het in de farmaceutische sector momenteel heel moeilijk hebben. Dit terwijl ze erg veel waarde kunnen hebben voor het ontwikkelen van nieuwe innovatieve medicijnen. Het is belangrijk dat ook zij in aanmerking komen voor bepaalde overheidskredieten. Hun kosten lopen door, maar ze kunnen nog geen omzet laten zien en dus komen ze niet in aanmerking voor de gebruikelijke steunfondsen.”

Rekruteren

Byondis werkt onder meer aan een medicijn tegen lokaal gevorderde of uitgezaaide borstkanker. De onderzoeken van het bedrijf blijven in een goed tempo verlopen, ondanks veel uitdagingen. “Voor onderzoek in de oncologie doen we klinische studies bij patiënten met uitgezaaide kanker. Omdat veel behandeltrajecten stil liggen is het lastiger om patiënten te rekruteren voor de studies. Zo vindt één van onze studies onder andere plaats in Spanje en Italië, landen die heel zwaar zijn getroffen door de coronacrisis.”

Op de eigen locatie in Nijmegen gaat het onderzoek in aangepaste vorm door. “Doordat wij in onze laboratoria anderhalve meter afstand moeten houden, kan de bezetting niet volledig zijn. De medewerkers kwamen vervolgens zelf met een goed idee. We zijn gaan werken met ruimere werktijden: van 6.00 tot 20.00 uur. Dat verdelen we in twee dagdelen. Zo kunnen we de bezetting per dagdeel halveren en toch nog heel productief zijn. Daarnaast gebeurt het uitwerken van de resultaten van de experimenten veelal thuis. Met al deze maatregelen hebben we toch nog pakweg tachtig procent van onze productiviteit weten te handhaven. Ik ben daar erg trots op.”

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail