quantumbrein; Healthy Brain Study; ICAI-labs, AI met tekst en spraak, artificiële intelligentie, ai, master Applied Science, Centrum voor Artificiële Intelligentie en Data Science; Parel Food and cognition; De geheimen van ons geheugen; Henk van den Heuvel

Radboud-hoogleraar medische beeldverwerking Bram van Ginneken over de twee nieuwe ICAI-labs

In september opende het Radboudumc twee ICAI-labs, Thiralab en Radboud AI for Health. Bram van Ginneken is de hoogleraar medische beeldverwerking die zich hier hard voor maakte. The Economic Board sprak met hem over deze nieuwe manier van samenwerken.

ICAI betekent Innovation Centre for Artificial Intelligence. Van Ginneken: “Het ICAI-lab is een model dat is uitgedacht in Amsterdam en dat wordt uitgerold over heel Nederland. Het idee is simpel: als je  een  serieuze samenwerking wilt met een bedrijf dan kun je een lab oprichten met minstens vijf promovendi waar ook de naam van dat bedrijf in zit. Het is voor dat bedrijf ook mooi om te laten zien: we hebben een nauwe samenwerking met die universiteit”.

AI-onderwijs opschalen

In totaal starten de twee labs twaalf promotieonderzoeken, en elk jaar 35 studentprojecten en twee AI-opleidingen voor zorgpersoneel en onderzoekers. “Ons vakgebied zit enorm in de lift, we kunnen nu systemen maken die het veel beter doen dan systemen van vijf jaar geleden, dankzij deep learning. Dat ziet de hele wereld. Dus er is enorme belangstelling om nu met AI en deep learning allerlei taken in de gezondheidszorg te automatiseren. Ook de belangstelling voor AI vanuit de studenten is gigantisch. De opleidingen kunnen het al bijna niet meer aan. Ze zijn allemaal op zoek naar extra docenten en ook naar promotieplekken want straks willen die studenten ook promoveren.”

Je wilt voorkomen dat de toppers allemaal naar het buitenland gaan. Dat is iets dat gewoon gaande is.

Data en interessante problemen

Naast de extra promotieplekken bieden de ICAI-labs nog meer voor de universiteit. In het algemeen hebben bedrijven grote datasets en interessante problemen. Ze hebben  ook veel geld en heel veel computerkracht. “In de gezondheidszorg ligt het wel een beetje anders, daar hebben bedrijven de data nodig die wij hier in het ziekenhuis hebben.”

Samenwerking opbouwen

Zo’n opgeschaalde samenwerking met een bedrijf begin je niet zomaar. Van Ginneken had al veel contacten en was zelf betrokken bij de oprichting van Screenpoint en Thirona, twee Nijmeegse start-ups. “Het zou me ook niet lukken bij nieuwe bedrijven, maar voor bedrijven waar we al een tijdje mee werken, waarmee de samenwerking steeds beter op gang komt, is dit een mooie stap. Daarmee kunnen ze ook naar buiten  treden: dit is een strategische samenwerking met een universiteit.”

Thiralab

Thiralab is een samenwerking van het Radboudumc met het Nijmeegse Thirona en Delft Imaging Systems, relatief kleine bedrijven in de ICAI-context, maar samen bij elkaar lukt het. De twee bedrijven werken al jaren samen aan systemen voor de gezondheidszorg in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Daarnaast richt  Thirona zich ook op de westerse markt. In het lab werken ze aan medische beeldanalyse van CT-scans van de longen, röntgenfoto’s van de borstkas en netvliesscans.

 Radboud AI for Health

Dit ICAI-lab heeft een andere opzet. Een ICAI-lab is niet altijd het model van een bedrijf met een kennisinstelling, er is ook een public-public-versie. Een voorbeeld daarvan is het in januari opgerichte lab van de politie, het AI Politielab, samen met universiteiten van Utrecht en Amsterdam. “Ik was bij die opening en bedacht: een ziekenhuis is natuurlijk ook een instelling. Dus heb ik voorgesteld: laten wij nu als eerste het AI for Health-lab oprichten, vanuit Radboudumc, samen met de Radboud Universiteit. Ik denk dat we daar koploper van Nederland in zijn.”

De inzet is om de gezondheidszorg goedkoper te maken, en beter en efficiënter. AI voor Health zet breder in dan alleen op beeldanalyse. Er worden ook testen met sensordata gedaan bij de intensive care en tekstanalyse.

Er is heel veel tekst in een ziekenhuis, naast het elektronisch patiëntendossier zijn er veel verslagen van besprekingen. Nu nog nauwelijks doorzoekbaar, straks met AI heel goed te doorzoeken. Eigenlijk zitten ziekenhuizen met al die tekst op een goudmijn van  data: “Met AI kun je radiologierapporten begrijpelijk maken voor patiënten. Zij mogen tegenwoordig hun elektronisch patiëntendossier downloaden. Als ze dan het rapport lezen dat bedoeld is voor collega-artsen, worden ze heel ongerust. Gevolg is dat ze bezorgd bij de specialist zitten met een print en er veel tijd gaat zitten in het uitleggen van de termen en plaatjes. Met AI kun je het verslag automatisch omzetten naar een begrijpelijk verhaal voor patiënten, met pijltjes bij de beelden om te tonen waar het precies over gaat.”

Centrum voor AI

Een Centrum voor AI in de regio ziet hij zeker zitten: “Als je wereldwijd mee wilt doen op het gebied van AI, moet je dat zeker doen, en er heel veel in investeren. We denken dat regio’s een paar honderd miljoen moeten investeren in AI willen ze daarin voorop lopen in Nederland. “

Meer over Artificial Intelligence

TwitterLinkedInEmail