Borlaug Youth Institute Wageningen

Eerste Europese Borlaug Youth Institute in Wageningen

De World Food Prize Foundation organiseert jaarlijks driedaagse congressen voor scholieren in de hoogste klassen van havo en vwo. Op 24 april opent Wageningen University & Research zo’n bijeenkomst voor scholieren: het Wageningen Borlaug Youth Institute.

In de Verenigde staten zijn er al twintig van deze Youth Institutes. Dit jaar is er voor het eerst eentje in Europa, in Wageningen. Ter ere van het 100-jarig jubileum van de WUR zal bestuursvoorzitter Louise Fresco het startschot geven voor het Wageningen Borlaug Youth Institute. Fresco:

Middelbare scholieren behoren tot de gelukkige generatie die alle middelen heeft om het probleem van honger, armoede, onder- en overvoeding op te lossen. En het gevoel dat zij écht een bijdrage kunnen leveren, willen we hen graag meegeven

Hoe voeden we de wereld?

De beste scholieren komen met hun leraren vanuit de hele wereld bij elkaar. Op het jeugdcongres mogen ze praten met Nobelprijswinnaars en winnaars van de World Food Prize. Daarbij is de vraag waar de scholieren zich over buigen: hoe voeden we de wereld op een eerlijke manier?

De WUR wil middelbare scholieren inspireren multidisciplinair te denken. Daarom vraagt ze hen moderne technologieën in te zetten voor het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk. De scholieren kunnen tijdens de dagen inspiratie opdoen voor hun profiewerkstuk. Ook zullen Wageningse studenten hen helpen bij het doen van onderzoek.

Er is een prijs te winnen voor de scholieren. Op basis van hun (profiel)werkstuk brengen ze een advies uit aan een wereldleider, wetenschapper of een multinational over het voedselprobleem. Vervolgens krijgen de deelnemende leerlingen in augustus de kans hun advies te presenteren aan internationale experts. Dit zal gebeuren op de SDG-conferentie: Towards Zero Hunger: Partnerships for Impact. Dat is dé wereldconferentie over de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze vindt dit jaar plaats op 30 en 31 augustus in Wageningen.

De winnaar maakt met 200 andere jonge ‘leiders van de toekomst’ een reis naar het Global Youth Institute in Amerika.

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail