Boardvergadering 24 september 2020

Boardupdate: boardvergadering van 24 september over de economische ontwikkelingen en concrete projecten

Otto Raspe, hoofd RaboResearch Nederland Regio’s en Thema’s, was uitgenodigd om tijdens de boardvergadering van 24 september 2020 een presentatie te geven over de economische ontwikkelingen van de laatste decennia. De vraag die onder andere aan bod kwam, was waarom de regio Arnhem – Nijmegen de laatste jaren lager op de economische lijstjes en op de brede welvaartsmonitor scoort.

Eerste aanbevelingen voor de regio en vervolgbijeenkomst

Raspe deed onder meer de suggestie om de principes achter Lifeport te gebruiken om meer een eenheid te vormen. Lifeport staat voor het verhaal dat de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen alle ingrediënten in huis heeft voor een langer, beter en gezonder leven voor de mens. Daarbij is het van belang dat de ecosystemen van de speersectoren Food, Health en Energy rondom Arnhem, Nijmegen en Wageningen meer gaan functioneren als één ecosysteem. Ook is het essentieel dat de keuzes waar binnen de speersectoren op te focussen, verder worden aangescherpt.

De board heeft afgesproken dat er een vervolgbijeenkomst komt met Otto Raspe. Daarin wordt dieper ingegaan op de economische prestaties van de regio, welke factoren de motor van de economie versterken en wat wij kunnen leren van andere regio’s.

Concrete projecten

In het tweede deel van de vergadering kwamen de civic entrepreneurs aan het woord. Anneloes Vos, de nieuwe civic entrepreneur Arbeidsmarkt, stelde zichzelf voor. Vervolgens praatten de andere civic entrepreneurs de board bij over een aantal concrete projecten die eerder in de helixgroepen waren besproken.

John van Sambeek (cluster Health, Hightech, Food) bracht een nieuw acceleratieprogramma in. Jeroen Herremans (cluster Energy) gaf een update over het innovatielab voor de energietransitie, Conntectr genaamd. Jan Luijten (cluster Slimme Duurzaamheid) tot slot vertelde over een zogenaamde living lab, een innovatieplatform, met voorbeeldprojecten gericht op circulariteit en klimaat. Er was veel enthousiasme bij de board over de voorgelegde projecten.

Impact van de coronacrisis

Tijdens de boardvergaderingen is een vast agendapunt wat er speelt binnen de organisaties en branches achter de boardleden. Begrijpelijkerwijs ging het ditmaal wederom over de impact van de coronacrisis. De kennisinstellingen vertelden over de uitdagingen in het verzorgen van onderwijs in deze bijzondere tijden. Het gesprek ging onder andere over het belang van goede stages voor studenten. Hoewel lastig in tijden dat begeleiders van stagiairs deels thuiswerken, is de oproep van de kennisinstellingen aan bedrijven en organisaties om toch stageplekken aan te blijven bieden.

Samenstelling van de board

De boardvergadering van september 2020 vond plaats in de raadszaal van de gemeente Rheden, waar onderling voldoende afstand kon worden gehouden. Het was de eerste vergadering van nieuwe boardleden Maarten Otto (Alliander) en Rob Verhofstad (HAN University of Applied Science). Daarmee is de board weer bijna compleet, met uitzondering van een vacature vanuit de geleding bedrijfsleven, door een eerder vertrek van boardlid Monique Noomen – Greve. Bekijk hier de huidige samenstelling van de board.

Meer over de Board

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail