Chengdu, China; reis naar china, chinese investeerders

Bijzondere kennismaking met Chinese investeerders

Op 9 september bezocht een handelsdelegatie uit het Chinese Hefei het stadhuis van Nijmegen op uitnodiging van burgemeester Bruls. Aanleiding was de recente aankoop van een bedrijfsonderdeel van NXP waarmee 2,4 miljard euro was gemoeid.

Op 14 juni werd bekend dat de Chinese investeringsmaatschappijen JAC Capital en Wise Road Capital voor 2,4 miljard euro de bulkdivisie van NXP hadden aangekocht. Bruls nodigde de betrokken partijen uit voor een nadere kennismaking met Nijmegen. Hij deed dit niet alleen als burgemeester, maar ook als voorzitter van The Economic Board. Bruls: “Wij promoten de regio Nijmegen, Arnhem en Wageningen als aantrekkelijk vestigingsgebied voor (internationale) bedrijven. De transactie met NXP is voor zowel Nijmegen als Hefei van bijzonder belang.”

Onder de delegatieleden bevonden zich de heer Han Bing, locoburgemeester van Hefei, en de heer Xinya Zhang, managing director van de overzeese tak van JAC Capital.

Bulkproductie

De verkochte divisie heeft een hoofdkantoor op Novio Tech Campus in Nijmegen en gaat verder onder de naam Nexperia. Het bedrijfsonderdeel richt zich op de bulkproductie van chips voor onder andere televisies en telefoons.

China is voor NXP veruit de belangrijkste markt. Twee derde van het aantal werknemers van de chipproducent werkt in China. Eerder al nam JAC Capital een ander bedrijfsonderdeel over van NXP. Dat is in Nijmegen verdergegaan onder de naam Ampleon. De 2,4 miljard euro die de verkoop NXP oplevert, gaat het bedrijf investeren in onderzoek en ontwikkeling van complexere chips. NXP gaat zijn technologie delen met JAC Capital in uiteenlopende elektronische producten. De Chinese bedrijven krijgen 51 procent van de aandelen, NXP houdt 49 procent.

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail