Kamerleden bij Radboudumc in gesprek met de regio over Artificial Intelligence

Op vrijdag 6 december bezochten Eerste en Tweede Kamerleden en Gelderse experts in Artificial Intelligence (AI) het Radboudumc voor een informatieve werkbijeenkomst. In de Innovation Space van het ziekenhuis kwamen de Kamerleden samen met hoogleraren, onderzoekers en ondernemers om kennis en ervaringen uit te wisselen. Daarbij werden er ook voorbeelden van AI in de praktijk aan de Kamerleden voorgelegd.

Dit soort bijeenkomsten maken mij ontzettend trots dat ik in deze regio woon

Artificial Intelligence is sinds jaar en dag een veelbesproken onderwerp in de academische en medische wereld. Een groot aantal universiteiten, zoals die van Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, laten duidelijk zien het onderwerp hoog op de agenda te hebben staan. De Europese Unie is zelfs van plan de komende jaren twintig miljard euro te investeren in AI. Ook in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen maakt men impact met nieuwe AI-ontwikkelingen.

Bijeenkomst Kamerleden AI

In de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen wordt met het Artificial Intelligence Center verbindingen gelegd tussen tussen de Radboud Universiteit, het Radboudumc, het bedrijfsleven, de kennisinstellingen en overheden. De Radboud Universiteit is namelijk al dertig jaar lang bezig met onderzoek op het gebied van AI en neemt hierdoor wereldwijd een gerespecteerde koppositie in. Ook veel ondernemers zijn bezig in hun bedrijfsactiviteiten met (ontwikkelingen rondom) AI.

Bijeenkomst Kamerleden Radboudumc op 6 decemberThe Economic Board nodigde voor de tiende keer Eerste en Tweede Kamerleden uit die ofwel in Gelderland wonen, ofwel in relevante commissies in de Kamer deelnemen. Doel van de bijeenkomst is om Kamerleden op de hoogte te brengen van ontwikkelingen met bijbehorende hoogtepunten en valkuilen. Aanwezige Kamerleden waren Remco Dijkstra (Tweede Kamer, VVD) en Esther–Mirjam Sent (Eerste Kamer, PvdA), hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit.

Lees hier meer over de bijeenkomsten voor Eerste en Tweede Kamerleden

Dit soort bijeenkomsten maken mij ontzettend trots dat ik in deze regio woon. Ik vind dat kennisinstellingen, overheid en ondernemers ontzettend goed samenwerken. Dat is goed georganiseerd. Er is ook een heel mooi speerpunt, genaamd Lifeport, waarmee we ons op de regio willen zetten. Ik denk dat het in Den Haag nog te weinig gehoord wordt en ik ga mijn best doen dat geluid nog harder te laten horen”, liet Esther–Mirjam Sent weten aan het einde van de bijeenkomst. Ze vervolgde: “Binnen de Eerste Kamer hebben we het over het Innovatiefonds en waar het aan besteed kan worden. We hebben kort geleden toestemming gegeven om Invest NL op te richten. Ik denk dat AI een heel belangrijk speerpunt is bij dat soort initiatieven en daar zal ik zeker aandacht voor vragen bij debatten en schriftelijke vragenrondes die ik in de Eerste Kamer heb.”

Er is ook een heel mooi speerpunt, genaamd Lifeport, waarmee we ons op de regio willen zetten. Ik denk dat het in Den Haag nog te weinig gehoord wordt en ik ga mijn best doen dat geluid nog harder te laten horen

Impact

Tijdens deze bijeenkomst werd er ingegaan op welke ontwikkelingen er rond AI spelen bij bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Daarnaast werd er specifiek ingegaan op de gevolgen van AI voor de mens, zoals op onze gezondheid en de ethische grenzen van AI. De bijeenkomst werd georganiseerd in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Op het gebied van AI nemen deze organisaties een toppositie in.

Prof. Dr. Tom Heskes, hoogleraar Artificial Intelligence Radboud Universiteit, Dr. Jeroen van der Laak, onderzoeker afdeling Pathologie Radboudumc en Dr. Tamar Sharon, universitair hoofddocent Filosofie en onderzoeker iHub Radboud Universiteit deelden hun inzichten over hun vakgebied met de Kamerleden. Van der Laak: “Kunstmatige intelligentie in de zorg heeft niet als doel om artsen overbodig te maken, het zal wel bijdragen aan toekomstbestendigheid door efficiëntie te verhogen en behandelingen meer op maat te maken.”

Wij hebben hier in Nijmegen vanuit ons brede perspectief op AI alles in huis om mee te helpen aan een betere wereld.

De ontwikkelingen die plaatsvinden in het regionale AI-ecosysteem hebben een duidelijke impact op de samenleving. Prof. Dr. Tom Heskes, hoogleraar Artificial Intelligence Radboud Universiteit: “Nederland als kenniseconomie zal moeten investeren in AI. Wij hebben hier in Nijmegen vanuit ons brede perspectief op AI alles in huis om mee te helpen aan een betere wereld.”

Kamerlid Remco Dijkstra reageerde: “Het begrip AI kende ik natuurlijk uit de krant, maar ik heb hier vandaag een aantal hoogleraren en bedrijven gehoord die het ook daadwerkelijk toepassen. Als het gaat over de kenniseconomie dan gaat het erom: hoe ziet NL eruit in 2030 en 2050 en waar verdienen we dan ons geld mee? Ik heb hier aanknopingspunten gezien om daar verder mee te gaan.”

Eerder benadrukte Heskes tegenover The Economic Board al dat de regio goed in staat is impact te maken met ontwikkelingen en innovaties rondom AI: “De huidige visie in Europa is dat je AI niet op zich moet zien, maar samen met anderen moet doen. Daar past het Nijmeegse profiel goed in. Wij zijn heel sterk in sociale wetenschappen én in de technische kant van informatica.”

Bedrijfsleven

Bijeenkomst Kamerleden Radboudumc op 6 december

Lucas Noldus van Noldus IT

Natuurlijk was er ook voor het bedrijfsleven ruimte om in gesprek te gaan met de Kamerleden en de onderzoekers over hun bevindingen en wensen. Lucas Noldus, oprichter van Noldus IT en bijzonder hoogleraar Behaviour, information technology and innovation aan de Radboud Universiteit, Nicole Pijnenburg, directeur Data, Innovation & Analytics bij VGZ en Marnick Huijsman, manager DataLab  bij TenneT, waren hiervoor aanwezig bij de bijeenkomst.

Een mooie toevoeging was de lunch die verzorgd werd door FoodforCare. Het Radboudumc wil voorop lopen in innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg. Persoonsgerichte zorg is hiervoor een belangrijk uitgangspunt. Met FoodforCare wordt de voeding op de patiënt afgestemd en de patiënt kiest zelf wat hij wil eten. Zes keer per dag gaan voedingsassistenten met gerechten langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de ingrediënten en besluit dan wat hij lekker vindt.

Parel-uitreiking Noldus IT

Tot slot werd er aandacht gevraagd voor de nieuwste Parel van de regio: Noldus IT. Oprichter en directeur Lucas Noldus pitchte over de insteek van zijn bedrijf: “We ontwikkelen producten die van hoge waarde zijn voor de maatschappij, omdat ze bijvoorbeeld helpen nieuwe geneesmiddelen te vinden, medische diagnoses en therapieën te onderzoeken of om educatieve systemen te verbeteren. Ook het verhogen van dierenwelzijn en het verbeteren van de veiligheid van werkomgevingen hoort daarbij.

Hoewel het bedrijf wereldwijd actief is, kiest het er bewust voor het hoofdkantoor in Wageningen te houden. “Noldus IT is in dertig jaar uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van gedragsonderzoek. Als IT-specialist leveren zij met data een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van mensen- en dierenwelzijn. Een lichtend voorbeeld van missiegedreven innovaties. Het bedrijf is begaan met de omgeving en een mooi uithangbord voor de regio op het gebied van kunstmatige intelligentie”, aldus Sigrid Helbig.

→ Meer weten over de Parel-award en de eerdere winnaars? Kijk hier.

Artificial Intelligence Radboud Universiteit

Op de Radboud Universiteit voeren momenteel 170 wetenschappers onderzoek uit naar AI en studeren er jaarlijks meer dan 100 masterstudenten en 20 Phd’s af op AI-gerelateerde onderwerpen.

De universiteit blinkt met name uit op onderzoek rondom human centered AI, waarbij sociale en medische wetenschappen de drijvende krachten vormen.

Artificial Intelligence Radboudumc

Het Radboudumc opende dit jaar twee ICAI, Innovation Centres for Artificial Intelligence, laboratoria. Het Thiralab en Radboud AI for Health vormen gezamenlijk de basis voor twaalf promotieonderzoeken, 35 jaarlijkse studentenprojecten en twee AI-opleidingen voor zorgpersoneel en onderzoekers. “De belangstelling voor AI vanuit de studenten is gigantisch. De opleidingen kunnen het al bijna niet meer aan. Ze zijn allemaal op zoek naar extra docenten en ook naar promotieplekken want straks willen die studenten ook promoveren. Je wilt voorkomen dat de toppers allemaal naar het buitenland gaan”, vertelde Bram van Ginneken eerder aan The Economic Board.

Overige aanwezigen

Naast de sprekers en de Eerste en Tweede Kamerleden, waren verder aanwezig:

  • Carol van Eert , boardlid en burgemeester gemeente Rheden;
  • Edwin Ouwejan, agendalid The Economic Board, regio-ambassadeur in Oost Nederland van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
  • Jan Smit, vicevoorzitter Raad van Bestuur Radboudumc
  • Ronald Lolkema, directeur Strategieontwikkeling Radboudumc
  • Geert Litjens, onderzoeker afdeling Pathologie Radboudumc
  • Brechtje Vreenegoor, coördinator Radboud AI Radboud Universiteit
  • Martijn de Groot, hoofd REshape Radboudumc
  • dr. Frederik Zuiderveen Borgesius , hoogleraar rechten Radboud Universiteit

Meer over de bijeenkomsten voor Kamerleden

Meer over AI

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail