Gemeente Rozendaal

Rozendaal profiteert optimaal van ‘klein zijn’

Het jaar 2019 was voor de gemeente Rozendaal onder andere het jaar waarin het door tijdschrift Elsevier voor de tweede keer op rij werd gekozen tot ‘Beste gemeente van Nederland’. Wethouder Anton Logemann blijft daar opvallend nuchter onder.

Elsevier onderzoekt jaarlijks welke gemeente het best past bij het ideaalplaatje van de gemiddelde Nederlander. Het gaat daarbij niet over één nacht ijs, maar kijkt naar bijna honderd objectieve criteria. Aanwezige faciliteiten en de afstand tot onder meer winkels, zorginstellingen en scholen spelen daarbij een rol. Rozendaal, een gemeente met nog geen 1700 inwoners, stond dit jaar op nummer één, net als in 2018. Vanwaar dat succes?

Omdat we klein zijn kunnen we mensen bovendien heel snel helpen. Je hoeft geen afspraak te maken voor een nieuw paspoort.

Wethouder Logemann, die onder andere welzijn, cultuur en toerisme in zijn portefeuille heeft, begint meteen met een nuancerende kanttekening. “We zijn maar een kleine gemeente. Afhankelijk van waar dit soort lijstjes om gaan, staan wij vaak helemaal bovenin of helemaal onderin. Zeker als er maar naar één of twee maatstaven wordt gekeken.”

Toekomst Rozendaal

Het is echter geen toeval dat Rozendaal de ranglijst al twee jaar aanvoert. “Zolang we de bomen niet kappen zullen we goed blijven scoren”, lacht Logemann als hem naar de toekomst gevraagd wordt. Om daarna serieus te antwoorden: “Onze bewoners vinden dienstverlening van de gemeente heel belangrijk. Het groenonderhoud, het schoonhouden van straten en wegen. Omdat we klein zijn kunnen we mensen bovendien heel snel helpen. Je hoeft geen afspraak te maken voor een nieuw paspoort. Dat willen we allemaal zeker behouden.”

We kunnen hier heel snel schakelen en meteen meters maken. Dat is in grotere gemeentes veel complexer

Het klein zijn heeft nog meer voordelen. “Ook wij zijn bezig met de energietransitie. We hebben een pakket maatregelen voorgesteld aan de gemeenteraad. In januari beginnen we onder andere met een collectieve inkoopactie. We kunnen hier heel snel schakelen en meteen meters maken. Dat is in grotere gemeenten veel complexer.”

Lees ook ons interview met Nicole Olland, procesregisseur van de Regionale Energie Strategie in de regio Arnhem – Nijmegen

Waardering

Het belangrijkste is volgens mij dat we in een heel mooie omgeving liggen, met veel natuur.” Ook wijst hij naar de iets grotere regio. “We kunnen dit soort lijstjes niet aanvoeren zonder de voorzieningen in naburige gemeenten. Met Rijnstate hebben we bijvoorbeeld een goed ziekenhuis op relatief korte afstand. En we hebben hier nauwelijks winkels, maar die zijn er wel bij de buurgemeenten.” Hij heeft nog een verklaring. “Er wonen hier veel hoogopgeleiden met een bovengemiddeld inkomen en daardoor is er weinig sociale problematiek.”

Rozendaal was blij met de waardering, maar hangt er de vlag niet voor uit. “Ik hoop dat we vaker op nummer één, of daarbij in de buurt, eindigen. Maar het is niet zo dat we daar onze stinkende best voor doen”, zegt hij nuchter.

Best gelezen: Gemeente Rozendaal beste gemeente om in te wonen in Nederland

Dit artikel is een vervolg op het artikel: Gemeente Rozendaal beste gemeente om in te wonen in Nederland. De gemeente werd voor het tweede jaar op rij door weekblad Elsevier verkozen tot beste gemeente om in te wonen. Het artikel dat hierover verscheen leest u hier: https://www.lifeport.nl/nieuws/gemeente-rozendaal-wonen/

Aan het einde van 2019 kijken we welke artikelen door onze lezers het interessants gevonden werden. Waar staat de organisatie nu ten opzichte van het moment dat het artikel werd geschreven? En welke ontwikkelingen verwachten zij nog meer?

Meer 'Best gelezen van 2019'

Meer over Rozendaal

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail